Cargo πλοίων και logistics στήριξαν τις ασφαλίσεις φορτίων

της Ελενας Ερμείδου

Δεν ήταν οι ιδιαίτερες οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις ασφαλίσεις  μεταφερόμενων φορτίων, καθώς λόγω της διάρκειας του ταξιδιού από την Κίνα στην Ελλάδα τα εμπορεύματα έφταναν απαλλαγμένα από τον κορωνοϊό, συνεπώς και τα φορτία αυτά ταξίδευαν ελεύθερα.

Τις ημέρες της καραντίνας ο όγκος των εμπορευμάτων που έχουν να κάνουν με φάρμακα και τρόφιμα αυξήθηκε, ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε από την μείωση του όγκου εμπορευμάτων που έχει να κάνει για παράδειγμα με ένδυση και υπόδηση τονίζει στο IW.gr o Γιάννης Σαμολαδάς,  Εξειδικευμένος Σύμβουλος ασφάλισης στην εφοδιαστική αλυσίδα ή ιδρυτής της Truck & Cargo Insurance και της IRM με αποτέλεσμα οι ασφαλίσεις μεταφερόμενων φορτίων να μείνουν στα ίδια προ κορωνοϊού επίπεδα.

Τα πρωτόκολλα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο ασφάλισης μεταφερόμενων φορτίων, καθώς το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει συμβάντα υλικών ζημιών. Τα ασφαλιστήρια, με άλλα λόγια καλύπτουν κινδύνους που θα προέλθουν από κάποια καλυπτόμενη φυσική αιτία όπως για παράδειγμα ατύχημα του μέσω μεταφοράς, φωτιά- κλοπή και τα λοιπά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Truck & Cargo Insurance αλλαγές στον τρόπο ασφάλισης θα υπάρξουν κυρίως στην ασφάλιση οχημάτων. Η τιμολόγηση δεν θα είναι ίδια με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς θα έχει να κάνει και με την οδική συμπεριφορά του οδηγού.

Σε ό,τι αφορά τα μεταφερόμενα φορτία εκτιμάται ότι ο όγκος θα βαίνει αυξανόμενος, καθώς και οι επιχειρηματίες ασφαλίζουν όλο και περισσότερα προϊόντα και ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.  Τα καταστροφικά γεγονότα φωτιές, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κτλ επηρεάζουν και αυξάνουν την ανάγκη για ασφάλιση.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο κλάδο  ασφάλισης ευθυνών διευθυντών και στελεχών. Είναι ένας από τους κλάδους που θα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση.  Αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγωγές και οι απαιτήσεις από στελέχη τα οποία πήραν λάθος αποφάσεις.

Αναφερόμενος στην πανδημία, τονίζει «σίγουρα αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως η πανδημία δεν είναι ένας από τους ασφαλίσιμους κινδύνους. Για να καλυφθεί θα πρέπει να έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία και να έχει συμφωνηθεί μέσα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*