Μόλις το 4,5% της αποταμίευσης σε συνταξιοδοτικό – ασφάλιση για το μέσο νοικοκυριό

Είναι γνωστά τα πενιχρά νούμερα των Ελλήνων στην αποταμίευση. Λίγο η αδυναμία λόγω της πολυετούς κρίσης, λίγο ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός και η έλλειψη κουλτούρας συνθέτουν μια εικόνα που απέχει αισθητά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Με δεδομένο πλέον το γεγονός πως η παγκόσμια οικονομία κινείται σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, καταθέτες – επενδυτές και αποταμιευτές αναζητούν λύσεις που μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια και όσο το δυνατόν καλύτερες αποδόσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, μεγάλο ενδιαφέρον χρίζουν διάφορα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση από την Eurobank για την αποταμείευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος, περισσότερες από τις μισές αποταμιεύσεις τους οι Έλληνες τις έχουν τοποθετήσει σε καταθέσεις παρότι αυτές έχουν πλέον πολύ χαμηλή απόδοση, ενώ το ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 31%.

Συγκεκριμένα, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό επιμένει να τοποθετεί τις αποταμιεύσεις στις καταθέσεις, σε σχέση με το μέσο νοικοκυριό στην ευρωζώνη που έχει στραφεί πλέον σε εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων.

Η σύνθεση της αποταμίευσης του μέσου νοικοκυριού στην χώρα μας ήταν για το 2018:

54,3% καταθέσεις,

23,9% μετοχές,

10,3% μετρητά,

4,5% συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά,

άλλες απαιτήσεις 3,2%,

επενδυτικά κεφάλαια 2,6% και λοιπά χρεόγραφα 1,3%.

Άλλη εικόνα στην Ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη οι καταθέσεις υποχωρούν στο 31%, 25 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την Ελλάδα, οι μετοχές ανεβαίνουν στο 31,6% και τα συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά εκτοξεύονται στο 34%, ενώ και τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν ένα αξιόλογο ποσοστό 8%.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασάτος, η αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα ήταν χαμηλή και μειώθηκε περαιτέρω στη διάρκεια της κρίσης αλλά σήμερα αρχίζει να ανακάμπτει καθώς σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, με τη βελτίωση των εισοδημάτων αλλά και την ανάγκη αναπλήρωσης απωλειών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ειδικότερα στην Ελλάδα το 2019 το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, δηλαδή η ακαθάριστη αποταμίευση των νοικοκυριών ως ποσοστό των ακαθάριστων εισοδημάτων τους, ήταν -3% (αρνητική αποταμίευση, δηλαδή ανάλωση αποταμιεύσεων) όταν στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο ήταν 12,7%, στη Γερμανία 19,3% , στην Ισπανία 7,8% στη Γαλλία 14,6% και την Ιταλία 10,1%.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα το 2010, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν θετικό, αν και χαμηλό, στο 1,8%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*