ocin24: Φιλοσοφική διάσταση της Αποταμίευσης – 3 σκέψεις και 2 τάσεις

Τρεις σκέψεις και δύο μεγάλες τάσεις υπό το πρίσμα της φιλοσοφικής διάστασης της Αποταμίευσης επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Strategic Advisor, Head of CSR, Accenture Greece, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Το συνέδριο διοργανώνουν από κοινού η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS.

Οι 3 σκέψεις σχετικά με την αποταμίευση αφορούν

1. Η αποταμίευση/επένδυση είναι μια πράξη που σχετίζεται κυρίως με τον χαρακτήρα μας και η διαδικασία πώλησης είναι πολύπλοκη
2. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική συμπεριφορά
3. Χρειάζεται κίνητρα και πρακτικές ευκολίες (π.χ. ΤΕΑ).

Οι τάσεις που σχετίζονται με αυτές είναι το ζήτημα του δημογραφικού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ζανετόπουλος έθεσε ερωτήματα όπως “γιατί αποταμιεύουμε;” “έχει σχέση το ζήτημα της αποταμίευσης με την εθνότητα;”, “το επάγγελμα κάποιου, επηρεάζει το πώς ή εάν αποταμιεύει;”. Επιπλέον, συνέδεσε την έννοια της αποταμίευσης με τη θρησκεία. “Αναφέρεται κάπου στην Ορθοδοξία η έννοια της αποταμίευσης; Η Ορθοδοξία μιλά για την ελεημοσύνη, τη συμπόνοια, την διανομή του πλούτου, δεν αναφέρει κάτι για την αποταμίευση. Στον Προτεσταντισμό, είναι έντονη η έννοια της ατομικής ευθύνης και της επιλογής, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας”.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Ζανετόπουλος ανέφερε ότι η φιλοσοφία της αποταμίευσης και της επένδυσης σχετίζονται με τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*