Μερίδια των ΕΠΥ μεταφέρονται σε ασφαλιστικές

Ανασφάλιστα, ΕΠΥ, τιμολόγια αυτοκινήτου, IDD και οι σχέσεις μεσιτών ασφαλίσεων και ασφαλιστικών πρακτόρων σηματοδοτούν τις εξελίξεις στην αγορά. Η επιθετικότητα των ασφαλιστικών στα τιμολόγια αυτοκινήτου παραμένει, ενώ μερίδια των ΕΠΥ μεταφέρονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ασφαλιστικές.

της Ελενας Ερμείδου

To 2018 η ασφαλιστική αγορά “κέρδισε” περί τα 600.000 οχήματα λόγω των ελέγχων και των διασταυρώσεων για τα ανασφάλιστα, ωστόσο από τις αρχές του 2019 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του IW.gr “χάθηκαν” περί τα 50.000 οχήματα και ο λόγος είναι η αδράνεια των Αρχών στους ελέγχους. Το χειρότερo αναφέρει η ίδια πηγή ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι, με κίνδυνο η αγορά να απολέσει μερίδια.

Στο αυτοκίνητο η αγορά συνεχίζει να κινείται με επιθετικά τιμολόγια, παρά το γεγονός ότι εξαγγέλλονται αυξήσεις τιμολογίων λόγω αυξημένων ζημιών. Μόνο δύο, τρεις ασφαλιστικές έχουν προβεί σε αυξήσεις, ωστόσο έπαυσαν να δίδονται τα ειδικά τιμολόγια από τους πράκτορες και μεσίτες με την IDD.

Οι ΕΠΥ φαίνεται να χάνουν την κυριαρχία τους στην αγορά μετά από τις “καμπάνες” που έπεσαν τα τελευταία χρόνια με τελευταία την Qudos. Απώλεσαν περίπου το 1,5% του μεριδίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του IW.gr το οποίο ποσοστό μεταφέρθηκε σε ασφαλιστικές.

Στο κομμάτι της υγείας και των συντάξεων οι πολίτες είναι πλέον συνειδητοποιημένοι έχοντας ήδη βιώσει τα αποτελέσματα των περικοπών των συντάξεων και των δαπανών δημόσιας υγείας από μόνοι τους πηγαίνουν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες και ζητούν καλύψεις.

Ο ρόλος της ασφαλιστική διαμεσολάβησης τα επόμενα χρόνια θα είναι κομβικός ωστόσο μετά την υιοθέτηση της IDD οι πράκτορες με τους μεσίτες δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν. Αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά οδηγώντας το κλάδο στην δημιουργία νέων εταιρειών πρακτοριακών ή μεσιτικών αλλά και αυξάνοντας σημαντικά τα λειτουργικά κόστη, γεγονός που σημαίνει ότι οι μικροί θα αναγκαστούν είτε να κλείσουν είτε περάσουν κάτω από μεγάλα σχήματα.

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει είναι ότι η IDD έχει αποκλείσει την συνεργασία που υπήρχε στο παρελθόν μεταξύ  πρακτόρων, μεσιτών με επιχειρήσεις που ασκούν το επάγγελμα του ασφαλιστική ως δεύτερη επαγγελματική δραστηριότητα. Ητοι επιχειρήσεις τουρισμού, επιχειρήσεις τηλεφωνίας για παράδειγμα καλούνται εφ’ εξής να μιλάνε με τις ασφαλιστικές κατευθείαν.

Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει σύγχυση και αντιδράσεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση με αρκετούς να ζητάνε την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*