Πόση δύναμη έχει η άνοδος;

Με ζητούμενο τη δύναμη και τη διάρκεια της ανόδου που έχει το ΧΑ τις τελευταίες ημέρες, διατυπώνονται δύο σενάρια. Το αισιόδοξο βλέπει το δραστικό περιορισμό των πωλητών, καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν χάσει γύρω στο 80% από το μέγιστό τους και φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τις επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις.
Δύο ακόμη παράγοντες, στους οποίους «ποντάρουν» οι αισιόδοξοι:
1. Το πακέτο Ομπάμα και τα αντίστοιχα στην ΕΕ.
2. Εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό και σε άλλους κλάδους.
Στις τράπεζες, τα περί συγχωνεύσεων ακούγονται από το 1999 χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση είναι σε θέση να λειτουργήσει καταλυτικά. Σε περιβάλλον πιστωτικής στενότητας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός Ομίλου είναι η ρευστότητα, η εξασφάλιση έναντι κινδύνου επισφαλειών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, η μικρή εξάρτηση από το wholesale funding…
Έτσι λοιπόν, τράπεζες όπως η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και η MIG – αν αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια – θα βρεθούν πιθανότατα στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Παρ’ όλα αυτά, οι καλοί (ανα)γνώστες του ταμπλό, δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίζουν αρκετά συγκρατημένα την τρέχουσα ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη. Πρώτα απ’ όλα, γιατί το τοπίο είναι ακόμη θολό και οι δυσκολίες της κρίσης εμφανίζονται μέρα με την ημέρα, εντονότερες. Και δεύτερον, γιατί το όποιο rebound έχει γίνει με χαμηλούς όγκους και με την απουσία «ηχηρών» αγοραστών. Ίσως αυτό να λέει πολλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*