Ι. Δραγασάκης: Εξι λόγοι συντελούν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας

O τερματισμός του  φαύλου κύκλου της ύφεσης, όσο και  μέτρα που απλουστεύουν τις διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η πολιτική σταθερότητα θα συμβάλλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έκανε λόγο για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας, με την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας, που θα γίνει εφικτή για τρεις λόγους: Πρώτον, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν  να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους. Δεύτερον, οι τράπεζες αρχίζουν να αντλούν πόρους από τις διεθνείς αγορές. Τρίτον, οι καταθέσεις άρχισαν, αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν. Τόνισε, δε, ότι το 2017 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για τη δημιουργία εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.  Αναφερόμενος στην αξιολόγηση σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές.

Αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές σχέσεις είπε ότι «η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων». Εξήρε δε το ρόλο που το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διαδραματίζει στην ενίσχυσή τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να συμφωνήσει στην εκτέλεση ενός Εθνικού Σχεδίου, που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, οδηγώντας την οικονομία σε μια πορεία μεγάλης ανάπτυξης και ευημερίας.

Στάθηκε ειδικότερα στην αδιέξοδη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην οικονομία που προκαλούν τα προβλήματα ρευστότητας, η επιβολή των capital controls και η μη επίλυση του ζητήματος των κόκκινων τραπεζικών δανείων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε, νωρίτερα, ότι «στις κρίσιμες ώρες που περνά εδώ και 7 τώρα χρόνια η Ελλάδα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεχίζει να παραμένει πιστό στο ρόλο του και να συνεισφέρει με όλα τα μέσα που διαθέτει, με αξιοπιστία και συνέπεια, στην ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην τόνωση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας».

Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων στις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε προς αυτήν την κατεύθυνση, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κατά τη διετία 2015 – 2016, στην οποία οργάνωσε περίπου 800 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών.  Ανάλογες ήταν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου σε ό,τι αφορά τις Διεθνείς Γερμανικές Εκθέσεις, για τις οποίες, ως φορέας, άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες.

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως ανέφερε, το Επιμελητήριο σχεδιάζει για το 2017, τη διοργάνωση ενός Οικονομικού Φόρουμ στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε στενή συνεργασία με τον ECONOMIST, όπως και τη διεξαγωγή του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων πάντα σε συνεργασία με την εταιρία – μέλος του BASF Ελλάς, τον ερχόμενο Μάιο στην Καβάλα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*