Θετική η Fitch για την AIG, αρνητική η S&P για την Αrch Capital μετά τη συμφωνία εξαγοράς

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πώληση της United Guaranty, της μονάδας ασφάλισης στεγαστικών δανείων της AIG, στην Arch Capital Group δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Στον αντίποδα, ο έτερος οίκος αξιολόγησης S&P εκτιμά ότι το ρίσκο εκτέλεσης της συμφωνίας είναι υψηλό -και επιβαρύνει την Arch Capital- με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προοπτικών για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας του Ντίνου Ιορδάνου σε «αρνητικές» (από σταθερές).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Fitch, η βαθμολογία της ΑΙG που είναι Α- όσον αφορά το μακροπρόθεσμο ρίσκο χρεοκοπίας του εκδότη (Issuer Default Rating-IDR) και BBB+ όσον αφορά την αξιολόγηση των ομολόγων που εκδίδει ο όμιλος δεν θα επηρεαστούν από το deal των 3,4 δισ. δολαρίων. Η πώληση της United Guaranty με μικρό premium σε σχέση με τη λογιστική της αξία θα προαγάγει το στρατηγικό σχέδιο της AIG να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της και να εστιάσει την προσοχή της στις γενικές ασφάλειες και στις ασφάλειες ζωής στις ΗΠΑ, όπως και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Η S&P για την Arch Capital

H S&P από την πλευρά της διατήρησε σε Α- την βαθμολογία για την Arch Capital Group και όλες τις θυγατρικές της, αναθεωρώντας -όπως προαναφέρθηκε- σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές της αξιολόγησης, με την εξαίρεση της Arch Mortgage Insurance για την οποία η προοπτική της αξιολόγησης είναι θετική. «Η επί τα χείρω αλλαγή των προοπτικών αντανακλά το ρίσκο εκτέλεσης που είναι εγγενές στην εξαγορά της United Guaranty», σημειώνει ο αναλυτής της S&P Hardeep Manku.

Ο οίκος εκτιμά ότι η εξαγορά της United Guaranty επιταχύνει την είσοδο της Arch Capital στον κλάδο ασφάλισης στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, που ξεκίνησε το 2014 μέσω της Arch Mortgage Insurance (MI). Με την προσθήκη της United Guaranty, η MI θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη μονάδα της Arch, από πλευράς τόσο ασφαλίστρων όσο και ιδίων κεφαλαίων.

«Ενώ όμως η ισχυρή ανταγωνιστική θέση της Αrch Capital θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε μια διαφοροποιημένη (αντ)ασφαλιστική πλατφόρμα, η σημαντική αλλαγή του μείγματος των δραστηριοτήτων που συνεπάγεται η εξαγορά αυξάνει τον κίνδυνο συγκέντρωσης», λέει η S&P.

«Μια τόσο μεγάλη έκθεση (σε έναν συγκεκριμένο κλάδο) έχει συνέπειες και θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Arch Capital να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό της και να ενοποιήσει την εξαγορασθείσα επιχείρηση στο δικό της σύστημα διαχείρισης των κινδύνων. Επιπροσθέτως, θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς οι απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν σημαντικά λόγω της φύσης εντάσεως κεφαλαίου της ασφάλισης στεγαστικών δανείων», καταλήγει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*