Αεροπορικά ατυχήματα, οι αιτίες στον κόσμο και το μοιραίο της JAL

της Ελενας Ερμείδου

Έως και το 80% των αεροπορικών ατυχημάτων αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι κυρίως ο χρόνος κατά την απογείωση και την προσγείωση. Το 53% των αεροπορικών ατυχημάτων οφείλονται σε λάθη που διαπράττουν οι πιλότοι, το 21% σε μηχανικές βλάβες και το 11% στις καιρικές συνθήκες. Οι ώρες εκπαίδευσης των πιλότων σε προσομοιωτές βοηθά, ωστόσο απαιτείται πραγματική εμπειρία στο πιλοτήριο, ώστε οι πιλότοι να αποφύγουν τα καταστροφικά λάθη που οδηγούν σε ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτοί που πιλοτάρουν αεροσκάφη με μεγάλη ικανότητα ελιγμών.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων NTSB, η οποία έχει αρχεία για τα αεροπορικά ατύχημα που σημειώθηκαν από το 2008 και έπειτα, τα περισσότερα ατυχήματα αποδίδονται σε λάθος χειρισμούς.  Πάνω από ένα λάθος στα πάνω από 13 χιλιάδες αφορά το προσωπικό.  Συγκεκριμένα  τα λάθη από χειρισμούς πιλότων κατά μέσο όρο υπολογίζονται κατά 1,54 ανά ατύχημα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν σοβαρά είναι ένα ανθρώπινο σφάλμα μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικά αλλά και τα οργανωτικά ζητήματα.

Το 2022 σύμφωνα με την IATA καταγράφηκαν 39 αεροπορικά ατυχήματα, ενώ το τελευταίο του 2023 αεροπορικό ατύχημα συνέβη από την Japan Airlines JL516,  η οποία προσέκρουσε σε αεροσκάφος της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής, προκαλώντας ζημιές ύψους 15 δισεκατομμυρίων γιέν ή 104,81 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον Nikkei.

Ο κύριος ασφαλιστικός φορέας της JAL για το δύο ετών αεροσκάφος αυτό είναι η AIG ή οποία κατά το τέλος του οικονομικού έτους στις 31 Μαρτίου 2024 θα ανακοινώσει τον αντίκτυπο των αποζημιώσεων στα κέρδη της.

Σύμφωνα με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό Kyoto news  η JAL είχε στην AIG ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου “all-risks” ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων.  Και οι 379 επιβάτες του της JAL διασώθησαν, αλλά οι 5 από τους έξι επιβαίνοντες του αεροσκάφους της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση των αεροσκαφών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*