Αλλαγή κεφαλαίου για τους αντασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Κορυφώνονται τα περιθώρια των underwriters στον αντασφαλιστικό τομέα, μετά από τις αλλαγές των όρων στα συμβόλαια και τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια που έγιναν το 2023 και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με την Fitch. Οι συνθήκες στην αντασφαλιστική αγορά θα ξεκινήσουν να αμβλύνονται από το 2025, μία και αναμένεται εισροή νέων κεφαλαίων.

Οι αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με την νέα μελέτη της Fitch ακολούθησαν το μοτίβο του πληθωρισμού και των αξιώσεων και ανήλθαν από 5%-10% στους περισσότερους κλάδους. Οι διαπραγματεύσεις ήταν περίπλοκες για εκείνες τις γραμμές που επηρεάστηκαν από γεωπολιτικές συγκρούσεις στη Ρωσία/Ουκρανία και τη Γάζα, από τους πολέμους στην ξηρά, την πολιτική βία και την τρομοκρατία, εξήγησε ο Fitch.

Άνοδος κεφαλαίων, αύξηση του capacity από το 2024

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια των παραδοσιακών και εναλλακτικών αντασφαλιστών σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις. Οι αντασφαλιστές επωφελήθηκαν της ισχυρής κερδοφορίας, τηn σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και – για ορισμένους – από τη μετάβαση στο λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ17. Τα ομόλογα καταστροφών (cat bond)  σημείωσαν ρεκόρ έκδοσης πέρυσι, λόγω της τιμολόγησης, των πολύ υψηλών αποδόσεων απουσία γεγονότων μεγάλων ζημιών. Ως εκ τούτου, η ενδυνάμωση των κεφαλαίων  οδηγεί στην αύξηση των capacity το 2024.

Το χάσμα προστασίας αφορά όλον τον κόσμο

Αυτό που παρατηρείται σε όλον τον κόσμο και δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, το γεγονός ότι το χάσμα προστασίας παραμένει στον κόσμο πολύ μεγάλο.  Οι (αντ)αφαλιστές καλύπτουν μόνο το 40% των οικονομικών ζημιών. Οι ασφαλισμένες απαιτήσεις παρατηρεί η Fitch παραμένουν πολύ πάνω του μέσου όρου της δεκαετίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*