2024: Το capacity και οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα

της Ελενας Ερμείδου

Μετά από τις συζητήσεις που έγιναν στο Μόντε Κάρλο, και το Μπάντεν Μπάντεν, η πραγματικότητα έφτασε και αποτυπώθηκε χτες την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των μπρόκερ και των αντασφαλιστών ορίζουν αυξήσεις στις αντασφαλιστικές καλύψεις από μηδέν έως και 30%. Ολο το σκηνικό και οι πρώτες εκτιμήσεις.

Το capacity για ορισμένες γραμμές είναι άφθονο, οι αντασφαλιστές θέλουν να πάρουν κινδύνους , ωστόσο όχι τόσο για τους κινδύνους που προέρχονται από φυσικές καταστροφές. Οι αντασφαλιστικές συμβάσεις για φυσικές καταστροφές έχουν αυστηρά προσαρμοσμένο το αντασφάλιστρο ανά το κίνδυνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Η αγορά ομαλοποιείται

Αυτό, πάντως που εξάγεται είναι ότι η πορεία της αγοράς ομαλοποιείται, οι συζητήσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ μεσιτών, ασφαλιστών με αντασφαλιστές βοήθησαν την ανάληψη του κινδύνου σε αρκετά σημαντικό βαθμό σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Guy Carpenter.

Στις γραμμές της Fitch Ratings και Standard & Poor

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, η έκθεση της Standard & Poor καθώς και η Fitch Ratings στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023, οι οποίες αναθεώρησαν τις προοπτικές των αντασφαλιστών από αρνητικές σε σταθερές.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Standard & Poor εδράζονται στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των αντασφαλιστών μετά τις γενναίες αυξήσεις που έκαναν αρχές του 2023, στα υψηλότερα επιτόκια και την αύξηση των εσόδων από επενδύσεις. Στην ίδια έκθεση η Standard & Poor προέβλεψε ότι οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα στις αρχές του 2024 θα είναι πολύ μικρότερες των αυξήσεων που έγιναν το 2023, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο για τα αντασφάλιστρα περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Αυξήσεις μέχρι 30%, Guy Carpenter

Πάνω στην γραμμή αυτή κινήθηκε χτες 1η Ιανουαρίου 2024 η αντασφαλιστική αγορά, στο πλαίσιο της ανανέωσης των αντασφαλιστικών συμβάσεων. Υπήρξαν αυξήσεις μέχρι και 30% σύμφωνα με την Guy Carpenter στα αντασφάλιστρα περιουσίας με σταθμισμένο ανά το κίνδυνο underwriting, ενώ οι λογαριασμοί που δεν έγραψαν ιστορικό σοβαρών ζημιών πήραν αυξήσεις μονοψήφιες ενώ υπήρξε διαφοροποίηση στους όρους και τις προϋποθέσεις των αντασφαλιστικών καλύψεων.

Η αγορά επισημαίνει η Guy Carpenter επιδεικνύει σημάδια ομαλοποίησης, αν και η τιμολόγηση παραμένει  ασταθής, «σε πολύ ευαίσθητα επίπεδα». Δεν συνέβη το ίδιο με τις αντασφαλιστικές καλύψεις των ατυχημάτων. Στις γραμμές αυτές το capacity είναι άφθονο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*