«Θερμό επεισόδιο» για τα προαπαιτούμενα!

Του Νώντα Χαλδούπη

Σε «θερμό επεισόδιο» εξελίχθηκε η πολύωρη, χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα τελευταία προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοσθούν πριν αρχίσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 10,7 δισ. ευρώ.

Τα κυβερνητικά στελέχη έφθασαν σε έντονους διαπληκτισμούς με τους εκπροσώπους των θεσμών για οκτώ προαπαιτούμενα που η ελληνική πλευρά αρνείται να εφαρμόσει και για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε σχετική ενημερωτική επιστολή στους προϊσταμένους των «τροϊκανών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μόνο ακανθώδες θέμα που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συζητεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς είναι αυτό της μεταβίβασης δανείων με εγγύηση Δημοσίου σε επενδυτικά funds. Γι’ αυτό το θέμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν συμφωνήσει με τη βασική θέση της Αθήνας, ότι η μεταβίβαση αυτών των δανείων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα από καταπτώσεις εγγυήσεων, και αναζητείται μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς, μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα κατατεθεί στη Βουλή μια τροπολογία στην οποία θα ενταχθούν οι περίπου 150 αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Η τροπολογία θα ενσωματωθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί και αφορούν διεθνείς συμβάσεις της χώρας, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή.

Άγνωστο παραμένει αν, με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εγκρίνει, στη συνεδρίαση του συμβουλίου της, την Τετάρτη, την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνουν και πάλι δεκτά για αναχρηματοδότηση και να μειωθεί το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Ντράγκι θα κάνει προσπάθεια να ληφθεί αυτή η απόφαση, βασιζόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και παρότι δεν θα έχουν οριστικά διευθετηθεί οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», επιστολή στους θεσμούς, με την οποία ενημερώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει οκτώ προαπαιτούμενα, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Βάσει του δημοσιεύματος, στην επιστολή που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο κ. Τσακαλώτος ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150, αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής.

Όπως υπογραμμίζεται, ένα από τα θέματα αυτά αφορά τα ενεργειακά, καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ.

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και, ειδικότερα, τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ως το τέλος του χρόνου, για να αποφύγει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Ένα άλλο θέμα που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων και να καλύπτονται τα θύματα μόνο με ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*