Τελευταία αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο; Τι είπε το μεγαλύτερο γεράκι της ΕΚΤ

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Θετικό μήνυμα για πιθανή κορύφωση της ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Ιούλιο και την αναμενόμενη αύξηση τώρα, έστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Μιλώντας στο Bloomberg είπε ότι, η νομισματική σύσφιξη πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα αντέδρασαν θετικά και πραγματοποιούν ράλι, με την  απόδοση (επιτόκιο) στο ελληνικό δεκαετές να υποχωρεί στο 3,84% στα επίπεδα που βρέθηκε δηλαδή μετά τις πρώτες εκλογές τον Μάιο (οι αποδόσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποχωρούν τώρα, με εξαίρεση τις αποδόσεις στα ομόλογα της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας).

Ο Klaas Knot, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» της ΕΚΤ και συχνά τοποθετείται με αυστηρότερες απόψεις από τους Γερμανούς τραπεζίτες, για να τους δώσει την ευκαιρία να φανούν συμβιβαστικοί, όταν «απαλύνουν» τις υπερβολές του, αλλά πάντα βέβαια έχοντας πιέσει τη γραμμή προς την κατεύθυνση των αυξήσεων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του διεθνούς δικτύου για τις αυξήσεις επιτοκίων είπε ότι, «για τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα, οτιδήποτε πέρα από τον Ιούλιο θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι βεβαιότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από τον Ιούλιο και μετά πιστεύω ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα σχετικά με την κατανομή των κινδύνων που περιβάλλουν τη βασική γραμμή».

Με βάση τα παραπάνω η ΕΚΤ κινείται για αύξηση επιτοκίων τώρα τον Ιούλιο, αλλά μετά πιθανόν θα κάνει στάση και θα περιμένει να δει τις επιπτώσεις των μέχρι τώρα πολλών αυξήσεων στις οικονομίες. Αν αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, τότε η ΕΚΤ μπορεί να μην κάνει άλλη αύξηση γιατί το ενδεχόμενο της απότομης προσγείωσης των οικονομιών καραδοκεί.

Η αγορά έχει πειστεί υπερβολικά για ένα τερματικό επιτόκιο 4% μετά τη συνάντηση του Ιουνίου και τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο, αναφέρουν στελέχη οίκων.

Στο μεταξύ ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ιταλίας Ιγκνάσιο Βίσκο και αυτός μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από ότι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών.

Ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων παραμένει επίμονος, οι χαμηλότερες τιμές για εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, δήλωσε ο Βίσκο στην τηλεόραση του Bloomberg. Αυτό είπε, θα φανεί τους επόμενους μήνες και στον υποκείμενο πληθωρισμό.

«Η ΕΚΤ προβλέπει ότι έως το τέλος του 2025 θα είναι στο 2% -η εντύπωσή μου είναι ότι μπορεί να φτάσει εκεί πιο γρήγορα», προέλεψε για τον πληθωρισμό ο Βίσκο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*