Τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων

Τέθηκε σε ισχύ στις 23 Φεβρουαρίου η οδηγία για την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (Insurance Distribution Directive-IDD), σε συνέχεια της έγκρισής της από το Συμβούλιο της ΕΕ (14 Δεκεμβρίου 2015) και της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2 Φεβρουαρίου 2016). Οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία δυο ετών να ενσωματώσουν τις νέες ρυθμίσεις στην εθνική νομοθεσία.

Η οδηγία IDD αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ίσους όρους λειτουργίας για τους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα εγγυάται ότι οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν των ίδιων standards επιλογών και υπηρεσιών όταν αγοράζουν ασφάλιση, σε όποια χώρα-μέλος της ΕΕ και αν βρίσκονται. Η οδηγία θα ενισχύσει την διαφάνεια, καθορίζοντας με σαφήνεια τις πληροφορίες που θα πρέπει να παρέχονται στον καταναλωτή προτού υπογράψει το ασφαλιστικό του συμβόλαιο. Θα περιέχει επίσης συγκεκριμένους κανόνες για την διανομή των επενδυτικών προϊόντων που βασίζονται σε ασφάλιση, προκειμένου να έχουν οι καταναλωτές συγκρίσιμα επιπεδα προστασίας όταν επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους. Τέλος, η IDD αποσαφηνίζει τις διαδικασίες για τις διασυνοριακές εταιρείες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και περιέχει κανόνες για την εποπτεία και την επιβολή κυρώσεων στους διανομείς.

Η οδηγία IDD εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων που έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχση της προστασίας του καταναλωτή. Επικαιροποιεί την προηγούμενη νομοθεσία στον κλάδο (Οδηγία για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση (IMD-2002) και συμπληρώνει άλλους κανόνες για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων που περιέχονται μεταξύ άλλων στις οδηγίες MiFID II και PRIIPS για τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (Packaged Retail Investment and Insurance-Based Investment Products- PRIIP’s).

Μπορείτε να δείτε το τελικό κείμενο της οδηγίας εδώ:
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-49-2015-INIT/en/pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*