Επιστολή ΕΑΔΕ στον Γ. Πιτσιλή για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ

Με επιστολή της προς τον Διοικητή της Ανεξάτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. κ. Γεώργιο Πιτσιλή, η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος επισημαίνει τη δυσλειτουργία που έχει προκύψει κατά την καταχώρηση υποβολής αίτησης από ασφαλισμένους για την χορήγηση έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ. 

“Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι όταν η ασφαλιζόμενη ιδιοκτησία, πέραν του κυρίου χώρου διαθέτει και βοηθητικούς χώρους π.χ. αποθήκη υπογείου η/και γκαράζ υπογείου ή πυλωτής  η εφαρμογή my property αθροίζει συνολικά τα τ.μ. επιφάνειας, τα οποία στην συνέχεια ελέγχει ως προς την ελάχιστη τιμή εκτίμησης € 900 ανά τετραγωνικό μέτρο” αναφέρει η Ένωση. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος Ε.Α.Δ.Ε. αποτελεί επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα εκπροσώπησης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά συμπεριλαμβάνοντας σύμφωνα με τον Ν4583/18 και τις τρείς κατηγορίες Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης [ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΜΕΣΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ].

Ως αποτέλεσμα της σχέσης αυτής, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες θεμάτων που απασχολούν τους Συναδέλφους μας αλλά και τους ασφαλισμένους τους.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει ενημέρωση από αρκετούς συναδέλφους μας, σχετικά με την δυσλειτουργία που έχει προκύψει κατά την καταχώρηση υποβολής αίτησης από ασφαλισμένους για την χορήγηση έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ. 

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι όταν η ασφαλιζόμενη ιδιοκτησία, πέραν του κυρίου χώρου διαθέτει και βοηθητικούς χώρους π.χ. αποθήκη υπογείου η/και γκαράζ υπογείου ή πυλωτής  η εφαρμογή my property αθροίζει συνολικά τα τ.μ. επιφάνειας, τα οποία στην συνέχεια ελέγχει ως προς την ελάχιστη τιμή εκτίμησης € 900 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα:

  1. ΚΑΤΟΙΚΙΑ 177τμ ΜΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 30τμ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ, ΣΕΙΣΜΟ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ με συνολικό ασφαλισμένο κεφάλαιο ΚΤΙΡΙΟΥ 180.000 ευρώ, δεν δικαιούται την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ [177+30=207, 207X900=186.300€ ελάχιστο απαιτούμενο ασφαλισμένο κεφάλαιο].
  2. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 90τμ με γκαράζ [ανοικτό] 15τμ και υπόγεια αποθήκη 15τμ συνολικού ασφαλισμένου κεφαλαίου 100.000 € αθροίζει στην εφαρμογή 120τμ και δεν εγκρίνεται η χορήγηση έκπτωσης [90+15+15=120, 120X900=108.000 ελάχιστο απαιτούμενο ασφαλισμένο κεφάλαιο].
  3. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 92τμ με αποθήκη 15τμ, ασφαλισμένο για αξία 96.000€ κατά τον ίδιο τρόπο βγαίνει εκτός των ορίων και δεν δικαιούται έκπτωση [92+15=107, 107Χ900=96.300 ελάχιστο απαιτούμενο ασφαλισμένο κεφάλαιο].

Στο σύστημα της ΑΑΔΕ ο υπολογισμός του κόστους κατασκευής είναι 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, επί της συνολικής επιφάνειας [ΚΥΡΙΟΙ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ].

Ωστόσο, οι βοηθητικοί χώροι έχουν χαμηλότερο κόστος κατασκευής, αφού ένα ανοικτό γκαράζ ή μια αποθήκη δεν είναι δυνατόν να έχουν αξία κατασκευής όσο το κυρίως οίκημα που διαθέτει τον πλήρη οικοδομικό εξοπλισμό [κουφώματα, δάπεδα ποιότητας, είδη υγιεινής κλπ]. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θέτουν συνήθως ως αξία κατασκευής για αυτούς τους χώρους το ήμισυ περίπου της αξίας των κύριων.

Όλα τα ανωτέρω μπορούν και πρέπει να επιβεβαιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες και η παρούσα, για το σκοπό αυτό κοινοποιείται στην ΕΑΕΕ.

Το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο από την επόμενη χρονιά, όπου η βάση υπολογισμού του ασφαλισμένου κεφαλαίου των κατοικιών θα αυξηθεί στα 1.000€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αποτέλεσμα, των ανωτέρω αναφερόμενων είναι ότι ένα μέτρο που εξαγγέλθηκε για να ελαφρύνει τον συνετό φορολογούμενο πολίτη, θα λειτουργήσει αντίστροφα, δημιουργώντας θυμό και αγανάκτηση.

Επιπροσθέτως, η ελάφρυνση στη φορολογία του ΕΝΦΙΑ, με δεδομένη τη συγκεκριμένη διαχείριση, δεν θα αποτελέσει κίνητρο για τους ανασφάλιστους πολίτες να προχωρήσουν στην ασφάλιση των κατοικιών τους, απαλλάσσοντας το Κράτος από την υποχρέωση αποζημίωσης τους, σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών από ΦΩΤΙΑ, ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ και ΣΕΙΣΜΟ, ανάλογες των όσων ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Προτείνουμε, την αφαίρεση των βοηθητικών χώρων από το σύστημα υπολογισμού για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την σωστή και ομαλή εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*