Ι. Χατζηθεοδοσίου: Το ΕΕΑ δίνει ώθηση και ανάπτυξη στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

«Το ΕΕΑ και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές» δηλώνει στο iw o πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου. Η παρακαταθήκη του 2022 για το ΕΕΑ είναι μεγάλη και θα καθορίσει το 2023. Μεγάλες είναι όμως και οι προσδοκίες για τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος κατάφερε, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να αναπτύξει και να μεταμορφώσει με τις ριζικές παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Αθηνών τις ΜμΕ, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. 

στην Έλενα Ερμείδου

iw? Ποια είναι η παρακαταθήκη που άφησε το 2022 στην ασφαλιστική αγορά; Τι έγινε το 2022 και ποιος ήταν ο αντίκτυπος στις εργασίες σας;

απ. Το 2022 ήταν ένα καθοριστικό έτος όσον αφορά τη δράση του ΕΕΑ και την παρέμβασή του στην ασφαλιστική αγορά. Υποστηρίχθηκαν και «ανοίχτηκαν» θεσμικά θέματα, όπως οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις και οι φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων, και αναμένουμε αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις και υλοποιούνται, όπως ενημερωνόμαστε, για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των ανασφάλιστων οχημάτων, που τόσα χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα θέμα θλιβερό, που προκαλεί ντροπή για την αδυναμία της Πολιτείας να το φέρει εις πέρας. 

Εξαγγέλθηκε και αποτελεί επιτυχία μας ως ΕΕΑ η ένταξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο επόμενο ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι το έτος που έφυγε αποτελεί σταθμό στον επαναπροσδιορισμό των δυνάμεων και της θέσης της ασφαλιστικής αγοράς: Εξελίχθηκαν τα μεγάλα γεγονότα των εξαγορών μεταξύ των εταιρειών. Διαμορφώθηκαν –και συνεχίζονται ακόμα– νέες ισορροπίες, οι οποίες δεν έχουν δείξει το πόσο και πώς θα επιδράσουν στην ασφαλιστική καθημερινότητα. Και σε επίπεδο ασφαλιστικών γραφείων έγιναν αλλαγές και επίσης έτρεξαν κάποιες συνεργασίες, δίνοντας στίγμα αλλαγών στην αγορά διαμεσολάβησης, η οποία έχει αναπτυχθεί, έχει εισαγάγει κάθε καινοτομία και τεχνολογική υποδομή, δηλαδή στοιχεία που προσδίδουν νέα αξία και χαρακτηριστικά. 

Πρέπει να αξιολογήσουμε ότι, το 2022, στον απόηχο της πανδημίας, αναπτύχθηκαν όλες οι δυνάμεις που είχαν συσσωρεύσει την περίοδο των ειδικών μέτρων, και φάνηκε στην άνοδο της παραγωγής και την ικανή αύξηση της συμμετοχής του κλάδου στο ΑΕΠ. Αυτά αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη. Θα φανεί στο τρέχον έτος, το 2023, όλη η εμπειρία που αποκτήθηκε σε επίπεδο τεχνολογικό και σε υποδομές που δημιουργήθηκαν. Εκτίμησή μου είναι πως όλα δείχνουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση και όλοι οι συντελεστές της θα βρεθούν στη χαραυγή μια άλλης, διαφορετικής εποχής, πιο απαιτητικής και πιο προκλητικής από άποψη εργασιών, αλλά πολύ πιο ουσιαστικής ως προς το ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηριστικό των εργασιών της. 

iw? Ποια θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα σας το 2023;

απ. Ως ΕΕΑ, αυτό θα στηρίξουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ευημερία και την πρόοδο των ανθρώπων και των δεικτών που σχετίζονται με την ιδιωτική ασφάλιση. Ήδη για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχουμε δομήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επιμόρφωσης (e-learning) ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά ξεκινήσαμε διαδικτυακές εκπαιδεύσεις. 

Στηρίζουμε την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Θέλουμε να αναπτυχθεί ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ επαγγελματιών και πολιτών.

Επίσης, θα δώσουμε στην ΕΑΔΕ το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, που θα διατεθεί σε ενέργειες αναπτυξιακές για τον κλάδο. Ακόμα, δημιουργούμε δωρεάν site και e-shop σε ενδιαφερόμενους επαγγελματίες. 

Μην ξεχνάμε ότι, εδώ και καιρό, υπάρχει αναρτημένο στα social media ειδικά σχεδιασμένο βίντεο, που αναδεικνύει την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και του επαγγέλματος που ασκεί. Εκτιμώ ότι υπάρχει, πλέον, η ωριμότητα γνώσης και η κατάλληλη χρονική συγκυρία ώστε να αξιοποιηθεί ο τομέας και να λάβει τη θέση που του αντιστοιχεί και στην οικονομία και στα νοικοκυριά. Για να γίνει αυτό πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα φορολογικά για κάποιες κατηγορίες ασφάλισης, κάτι που θεωρώ ότι είναι εύκολο να γίνει, καθώς ίσχυαν και στο παρελθόν, οπότε δεν θα είναι πρωτόγνωρη η εφαρμογή τους. Είναι γνωστό το πώς θα ισχύσουν και είναι μετρήσιμες και οι επιπτώσεις τους. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει και η υποχρεωτικότητα σε σειρά ασφαλίσεων, όπως ισχύει και στο εξωτερικό. 

Στο ΕΕΑ εκπονήσαμε ειδική μελέτη και αναδείξαμε το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πώς έχουν εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία θεσπίζοντας σειρά υποχρεωτικών ασφαλίσεων. Πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, καθώς θα αποδώσει οφέλη και υψηλή προστασία και στους πολίτες και στην οικονομία. Ειδικά σε επίπεδο διαμεσολάβησης, στην ατζέντα μας είναι η περαιτέρω ανάδειξη του επαγγέλματος και η καθημερινή διευκόλυνσή του. Αυτό για τα μέλη της στο ΕΕΑ το επιτύχαμε μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση του Επιμελητηρίου. 

Όμως, για τον κλάδο γενικότερα, υπάρχουν και άλλες προοπτικές, όπως, για παράδειγμα, η διευκόλυνση της εισόδου νέων επαγγελματιών μέσα από την εξέλιξη του υφιστάμενου συστήματος εξετάσεων, η ενίσχυση των γραφείων.

iw? Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2023;

απ. Να προχωρήσουν οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις, να θεσπιστούν φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων και να αναγνωριστεί περαιτέρω ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Να αναδειχθεί το έργο που ασκεί ο κάθε επαγγελματίας και ο σημαντικός ρόλος του στην κοινωνία. 

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, με όσα έχουν επιτευχθεί τόσα χρόνια από τη συνεργασία του ΕΕΑ με τα σωματεία, είναι κατάλληλες για να επέλθει αυτό το ποιοτικό επιδιωκόμενο για την αξία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Θα στηρίξουμε οικονομικά με τεχνογνωσία και ό,τι άλλο χρειαστεί τον κλάδο. Θα επικοινωνήσουμε την αξία του στο ευρύ κοινό, κάτι που ήδη ξεκίνησε με το βίντεο που προβάλλει το επάγγελμα. Πρόσφατα, με παρέμβαση του ΕΕΑ, μετατέθηκε για αργότερα η εφαρμογή της «κάρτας εργασίας» για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. 

Να επισημάνω ότι ο σύγχρονος επαγγελματίας έχει δυναμικό «παρών» στη ζωή του κάθε πολίτη, της κάθε επιχείρησης, της κάθε οικονομικής και κοινωνικής πτυχής. Η παρουσία του είναι και αναγκαία και πολύτιμη. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και να επικοινωνηθεί, ότι δηλαδή μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και πολιτών. 

Θέλω να τονίσω ότι, εγώ προσωπικά και το ΕΕΑ, θα είμαστε πάντα δίπλα στον ασφαλιστή. Μέσα από τη συντονισμένη δράση μας θα επιτευχθεί και η διεύρυνση της ασφαλιστικής πίτας.

Από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*