Από την τρόικα στον «κίτρινο πυρετό»

«Με το αριστερό» μπαίνει το χρηματιστήριο στο νέο έτος, καθώς διεθνώς πρυτανεύουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, ενώ οι επενδυτές που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στις σχέσεις της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές διαπιστώνουν ότι δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης αξιολόγησης από την Τρόικα, που θα βυθίσει στην αβεβαιότητα, εκ νέου, την ελληνική οικονομία.

Τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης εβδομάδας της νέας χρονιάς δεν προδιαθέτουν για εμφάνιση του λεγόμενου φαινομένου του Ιανουαρίου (January effect), όπου τις τιμές ωθούν υψηλότερα οι τοποθετήσεις των επαγγελματιών διαχειριστών στο ξεκίνημα μιας χρονιάς.

Αντίθετα, ύστερα από τέσσερις συνεδριάσεις πτώσης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 585,98 μονάδες, με πτώση 7,19%, ενώ ο FT 25 υποχώρησε κατά 8,75% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,63%. Πτώση που ξεπέρασε το 13% σε εβδομαδιαία βάση σημείωσαν οι κλάδοι εμπορίου, ταξιδιών-αναψυχής και τραπεζών.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι μετοχές στο ΧΑ είναι ελκυστικές για όσους τοποθετούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε αυτό το σημείο εδράζονται οι ελπίδες όσων προσβλέπουν σε νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων, πρωτίστως από το εξωτερικό, που θα δώσουν νέα δυναμική στην αγορά.

Από την άλλη όμως, όσο κι αν είναι ελκυστικές οι αποτιμήσεις, ιδιαίτερα των τραπεζικών μετοχών, που διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, παραμένουν στον ορίζοντα σοβαροί παράγοντες αβεβαιότητας, που δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να ποντάρουν σε καλά σενάρια για την αγορά.

Το διεθνές περιβάλλον μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να θεωρηθεί για τα χρηματιστήρια, και αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάζει πολύ σοβαρά αγορές υψηλού ρίσκου, όπως η ελληνική. Κύρια ανησυχία, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση της Fed να δώσει τέλος στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων, είναι η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, που όλα δείχνουν ότι χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Η δημοσιοποίηση των «αδύναμων» στοιχείων για τη βιομηχανία της Κίνας, που έδειξαν ότι η δυναμική της επιβράδυνσης δεν έχει ανακοπεί, προκάλεσαν διεθνές σοκ και ισχυρές πιέσεις στις αγορές, ενώ στις 19 Ιανουαρίου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα (όχι αξιόπιστα, πάντως) εθνικά στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2015, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 7% (μια δυσάρεστη έκπληξη από αυτά τα στοιχεία θα προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στις αγορές).

Στα καθ’ ημάς, οι ανησυχίες δεν έχουν εξαφανισθεί από τον ορίζοντα. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα περάσει τώρα από την «κρίση» των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι είναι γνωστό ότι διαφωνούν με αρκετές και σημαντικές προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ο μεγάλος φόβος της αγοράς είναι να επιβεβαιωθεί αυτό που δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ: να καθυστερήσει, δηλαδή, για πολλούς μήνες η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς, συμπαρασύροντας σε καθυστέρηση και τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*