Έκανε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Με μια ομόφωνη απόφαση η Fed αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση φέτος αν χρειαστεί για να φρενάρει τον πληθωρισμό.

Η Fed λοιπόν επέλεξε την παύση με μία πολύ σημαντική απόφαση που επιτρέπει χρόνο, ενώ οι αγορές θα φανεί πως απαντούν σε αυτό τις επόμενες ημέρες. Πριν πάρει την απόφαση της παύσης η Fed, είχε αυξήσει τα επιτόκια επί 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις της μέχρι τον Μάιο, φέρνοντας τα επιτόκιά της από το 0%-0,25% σε 5%-5,25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και μάλιστα σε μόλις 14 μήνες.

Στη δήλωση αναφέρεται: «Η διατήρηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική».

Ταυτόχρονα με αυτή την απόφαση όμως η Fed έδωσε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προβλέψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μετριοπαθώς αισιόδοξες. Επίσης αύξησε τις προβλέψεις για το επίπεδο των επιτοκίων φέτος τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5,6%, υποδηλώνοντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση. Τρεις αξιωματούχοι βλέπουν τα ποσοστά να αυξάνονται υψηλότερα από αυτό κοντά στο 6%.

Τι προβλέπει η Fed

Το επόμενο έτος, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης κοντά στο 4,6%, αφήνοντας όμως τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από ότι προβλεπόταν προηγουμένως τον Μάρτιο.

Από τότε που κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022 ο πληθωρισμός, έχει μειωθεί, με  τον ονομαστικό πληθωρισμό να αυξάνεται μόλις κατά 4,1% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ο σκληρός πυρήνας που δεν υπολογίζει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Μάιο, από 5,5% που μετρήθηκε τον Απρίλιο.

Μαζί με την πολιτική της απόφαση την Τετάρτη, η Fed δημοσίευσε μια ενημερωμένη Περίληψη Οικονομικών Προβολών (SEP), η οποία περιέγραφε τις προσδοκίες των αξιωματούχων για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αγορά εργασίας για το ισοζύγιο του τρέχοντος έτους και των επόμενων δύο.

*Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός ολοκληρώνει το έτος κοντά στο 4% τώρα, έναντι 3,6% πριν.

*Η ανεργία εκτιμούν ότι θα αυξηθεί μόνο στο 4,1% από 4,5% στο παρελθόν.

*Προβλέπουν τώρα ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη φέτος κατά 1% έναντι 0,4% προηγουμένως.

*Σημείωσαν και πάλι ότι οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομία, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό και ότι το μέγεθος αυτής της επίδρασης είναι  αβέβαιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*