HDI – Gerling – Στ. Βασιλόπουλος: Προσιτή η ασφάλιση μεταφορών για τις επιχειρήσεις

 

 

στη Βίκυ Γερασίμου

Στη σημασία της ασφάλισης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών αναφέρεται σε συνέντευξη του στο iw ο κ. Στέλιος Βασιλόπουλος, Διευθυντής Ασφαλίσεων Μεταφορών, Αεροπορικών και Ειδικών Κινδύνων στην  HDI-Gerling Hellas. Ο κ. Βασιλόπουλος αναλύει τους κινδύνους από τους οποίους μπορούν να καλυφθούν οι επαγγελματίες και επισημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα της κάλυψης δεν συνίσταται μόνο στο κόστος, αλλά και στην προστιθέμενη αξία που δημιουργείται για τους ασφαλισμένους μέσα από τις συμπληρωματικές καλύψεις, όπως η τεχνική υποστήριξη.

 

 

  • Η μεταφορά εμπορευμάτων ενέχει πολλούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Τι διασφαλίζεται μέσω της ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων;

 

H πολύχρονη εμπειρία στις ασφαλίσεις μεταφερομένων εμπορευμάτων την οποία έχει αποκτήσει η HDI-Gerling στα 110 χρόνια λειτουργίας της, της επιτρέπει να προσφέρει την πλήρη γκάμα ασφαλιστικών λύσεων που αφορούν όλες τις δραστηριότητες και μορφές του διεθνούς εμπορίου:

  • Εισαγωγές – Εξαγωγές (διασυνοριακές μεταφορές): Καλύπτεται απώλεια ή και ζημία του φορτίου σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς των εμπορευμάτων, μέχρι το σημείο που υπάρχει ευθύνη του ασφαλιζόμενου, ανάλογα με τους όρους της σύμβασης μεταφοράς, από κάθε εγγενή ή εξωγενή κίνδυνο που θα επιλέξει ο ασφαλιζόμενος.
  • Μεταφορές Εσωτερικού (εγχώριες μεταφορές / εσωτερική διανομή προϊόντων): Καλύπτεται κάθε απώλεια ή και ζημία του μεταφερομένου φορτίου σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών φόρτωσης/εκφόρτωσης, εντός της χώρας όπου ο ασφαλιζόμενος έχει δραστηριότητα από κάθε εγγενή ή εξωγενή κίνδυνο που θα επιλέξει.
  • Επακόλουθη ζημία (διακοπή εργασιών): Πέρα από την άμεση ζημία που μπορεί να υποστεί το μεταφερόμενο φορτίο (είτε σε διασυνοριακή είτε σε εθνική μεταφορά), καλύπτεται και η επακόλουθη οικονομική απώλεια του ιδιοκτήτη του φορτίου (π.χ. απώλεια κέρδους ή αυξημένα κόστη κλπ.)

 

Ειδικά στις διεθνείς μεταφορές, καθίσταται αναγκαία η επιτόπου άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Με τοπική παρουσία σε πάνω από 130 χώρες παγκοσμίως, η εταιρία μας διαθέτει ειδικούς που έχουν αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται επιτυχώς σε ζημίες και αξιώσεις τρίτων, καθώς έχουν άριστη γνώση των τοπικών αγορών. Σε περίπτωση που η ευθύνη για τη ζημιά ανήκει σε τρίτους, η HDI-Gerling, αφού αποζημιώσει, αναλαμβάνει επανεισπράξεις με υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας.

 

Επίσης, προκειμένου περί πολυεθνικών ομίλων, μέσω των Διεθνών Ασφαλιστικών Προγραμμάτων της HDI-Gerling, οι επιχειρήσεις αποκτούν έλεγχο της ασφαλιστικής τους προστασίας, με ενιαίο σκεπτικό διαχείρισης κινδύνου (risk management) για όλες τις θυγατρικές τους ανά τον κόσμο.

 

  • Ασφαλίζονται οι επιχειρήσεις που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στις μεταφορές (μεταφορείς ή διαμεταφορείς);

 

Οι επαγγελματίες των μεταφορών δραστηριοποιούνται ως:

  • Μεταφορείς (Carriers): αναλαμβάνουν την εμπορική μεταφορά εμπορευμάτων, εντός συμφωνημένης περιόδου παράδοσης, σε συμφωνημένη τοποθεσία του παραλήπτη βάσει συμβολαίου.
  • Διαμεταφορείς (Freight forwarders): αναλαμβάνουν την οργάνωση της αποστολής εμπορευμάτων – προσδιορίζοντας το μεταφορικό μέσο και τη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς, της αποθήκευσης και τυχόν συμφωνίας προώθησης. Επίσης συχνά αναλαμβάνουν και άλλες διαμεσολαβητικές εργασίες πχ την προετοιμασία / διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών, κλπ.
  • Εταιρίες logistics: αναλαμβάνουν την μεταφορά και αποθήκευση εμπορευμάτων, βάσει συμφωνίας, και ευθύνονται για τυχόν ζημία ή απώλεια από τη στιγμή της παραλαβής του εμπορεύματος και μέχρι την παράδοσή του.
  • Οποιαδήποτε μικτή δραστηριότητα που συνδυάζει τα παραπάνω

 

Η εξειδικευμένη ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης των ανωτέρω επαγγελματιών, «carriers & forwarders liability» ή και «warehousemen liability», αφορά την ευθύνη των επιχειρήσεων αυτών, που προκύπτει έναντι των πελατών τους (εντολοδόχων) από τα εμπορικά συμβόλαια που αναλαμβάνουν, βάσει και της σχετικής νομοθεσίας. Η εν λόγω ασφαλιστική κάλυψη από την HDI-Gerling αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο προϊόν για τους εκάστοτε επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών, προστατεύοντάς τους από τους κινδύνους που απειλούν την ομαλή ροή των εργασιών τους έναντι των πελατών τους.

 

Σε μεταφορές εκτός συνόρων, η ευθύνη διέπεται από διεθνείς συμφωνίες (πχ, CMR / Montreal Convention).Τέτοιες συμφωνίες ενδέχεται να υπερισχύουν της εγχώριας νομοθεσίας της χώρας-έδρας της επιχείρησης και η ευθύνη για τυχόν ζημία εξαρτάται επίσης από τον βαθμό υπαιτιότητας. Αν προκύψει απαίτηση πελάτη λόγω ζημίας των εμπορευμάτων του, ο επαγγελματίας πρέπει να καταδείξει κατά πόσον και σε ποιο βαθμό ευθύνεται και αν οφείλει να αποζημιώσει τον εντολοδόχο του. Η γνώση της νομοθεσίας και η εμπειρία του ασφαλιστή είναι απαραίτητη για την εξακρίβωση της ευθύνης σε τέτοιες σύνθετες περιπτώσεις.

 

  • Είναι προσιτή η εν λόγω ασφαλιστική κάλυψη για τις επιχειρήσεις;

 

Η ασφάλιση είναι ιδιαίτερα προσιτή για τις επιχειρήσεις – λόγω και του διεθνούς ανταγωνισμού – και η HDI-Gerling προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστικές παροχές, οι οποίες προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του ασφαλιζόμενου. Η ανταγωνιστικότητα της κάλυψης όμως, δεν συνίσταται μόνο στο κόστος αλλά και στις συμπληρωματικές υπηρεσίες «προστιθέμενης αξίας». Σημαντική είναι η συμβολή των ειδικών Risk Engineers της HDI-Gerling οι οποίοι παρέχουν ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη στον Ασφαλισμένο αναφορικά με θέματα στοιβασίας/συσκευασίας/ τρόπου σχεδιασμού και διεξαγωγής της μεταφοράς κλπ. Με την ανάπτυξη εξειδικευμένων σχεδίων διαχείρισης κινδύνου, η εταιρία μας βοηθά τους πελάτες της να βελτιώσουν τις προδιαγραφές ποιότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο και εν τέλει αποφεύγοντας / περιορίζοντας τις ζημίες κατά τη μεταφορά.

 

  • Πως εξελίσσονται τον τελευταίο χρόνο οι εργασίες στον κλάδο και την εταιρεία σας; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του κλάδου στο μέλλον;

 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η παραγωγή ασφαλίστρων στο κλάδο μεταφερόμενων εμπορευμάτων είχε φθίνουσα πορεία, επηρεαζόμενη από τα μεγέθη του ΑΕΠ. Μικρή ανάκαμψη έχει διαφανεί από το 2014, ενώ ακολούθησε ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων που έχει επιδράσει αρνητικά στο εμπόριο τη φετινή χρονιά. Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, τον τελευταίο χρόνο φαίνεται οι εξαγωγές να πηγαίνουν συγκριτικά καλύτερα, ενώ οι εισαγωγές και η εσωτερική διακίνηση έχουν πληγεί περισσότερο. Η μεταναστευτική κρίση ενδέχεται επίσης να επηρεάσει το εμπόριο στην Ευρώπη, καθώς το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί καθυστερήσεις στις οδικές/σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων. Δυστυχώς, η αβεβαιότητα δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία του κλάδου.

 

Ωστόσο, ακόμα και σε δυσχερές περιβάλλον, στην HDI-Gerling, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα επίπεδα των ασφαλίστρων στον κλάδο μεταφορών. Ολοένα και περισσότερο, οι μεγάλες εμπορικές εταιρίες και βιομηχανίες μας εμπιστεύονται για την προστασία τους. Η αξιοπιστία και φερεγγυότητα της HDI-Gerling, υπό την ομπρέλα του μητρικού Ομίλου Talanx, διασφαλίζει σταθερότητα στους πελάτες μας και για τα επόμενα χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*