Φάρμακο: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη εθνικής πολιτικής;

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η 2η Στρογγυλή Τράπεζα του 6ου Pharma & Health Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015στο Divani Caravel, από την ETHOS EVENTS, το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Στον τομέα του φαρμάκου η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι βασικοί της στόχοι της είναι: Η ενίσχυση της χρήσης ελληνικών γενοσήμων, η τόνωση της εγχώριας παραγωγής και η υιοθέτηση μέτρων ελέγχου στη χρήση των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ογκολογικά, αντιρετροϊκα, βιολογικά κλπ). Ωστόσο, ακόμη τα μέτρα δεν έχουν εξειδικευτεί και δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει η εφαρμογή τους στην πράξη. Γεγονός που λειτουργεί προσθετικά στη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί σε επαγγελματίες υγείας κι επιχειρήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η πορεία της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης τους πρώτους μήνες του 2015 επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις όλων των παραγόντων της αγοράς ότι ο κλειστός προϋπολογισμός που έχει τεθεί είναι ανέφικτο να τηρηθεί. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους υπήρξε υπέρβαση περίπου κατά 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος εκπτώσεων (rebates) με βάση τον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πάντως, ότι τουλάχιστον για φέτος θα τηρηθεί πιστά ο υφιστάμενος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση στην 2η Στρογγυλή Τράπεζα του Pharma & Health Conference 2015, με τίτλο «Φάρμακο: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη εθνικής πολιτικής;», θα κινηθεί πάνω στους εξής άξονες:

Τι είναι Καινοτομία στο Φάρμακο;
• Διαπραγματεύσεις με ΕΟΠΥΥ για νέα, καινοτόμα φάρμακα: Προκλήσεις, προοπτικές
• Χρήση γενοσήμων: Γιατί δεν πετυχαίνουμε τους στόχους;
• Συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια
• Συνταγογράφηση με δραστική ουσία: μύθοι-αλήθειες
• Καθιέρωση κλειστού προϋπολογισμού για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους
• Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει επενδύσεις από το εξωτερικό, όπως π.χ. για την κλινική έρευνα;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 6ο Pharma & Health Conference πατήστεεδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.

 

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*