ΧΑ

Που «παίζεται» το βραχυπρόθεσμο μέλλον του ΧΑ

Ερωτήματα για το αν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές δεν μπορούν να απαντηθούν.

Με πτώση 6,78% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά ενώ σημαντική ήταν η επιδείνωση του κλίματος και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνά το 10% και του τριετούς το 15%. Η αλλαγή της καμπύλης αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Τα μεσοβραχυχρόνια ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα, απόρροια της αβεβαιότητας ακόμη και για αθέτηση πληρωμών. Ο τραπεζικός δείκτης στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατέγραψε νέα χαμηλά 28 ετών για να κλείσει την εβδομάδα με πτώση 7,33%. Το παραδοσιακό January effect δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται το 2015, καθώς όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο αυξάνεται το country risk.

Η παρούσα φάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, που προσομοιάζει με εκείνη του Ιουνίου του 2012, αγνοεί τα θεμελιώδη των εταιρειών και επηρεάζεται καθοριστικά από το ενδεχόμενο του αρνητικού σεναρίου (διατήρηση της αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο σε συνέχεια της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών). Αντιθέτως, η διαμόρφωση ισχυρής κυβέρνησης μετά τις 25 Ιανουαρίου με εμφανή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό θα άρει την αβεβαιότητα και θα επαναφέρει τη διάθεση για επανεξέταση του ακραία υψηλού σήμερα ελληνικού επενδυτικού κινδύνου.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τεχνικά, η αντίδραση της Παρασκευής για να έχει συνέχεια θα πρέπει η αγορά να διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 800-810 μονάδων, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης θα δοκιμαστούν και πάλι τα επίπεδα των 750 μονάδων, η διάσπαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει την αγορά προς τις 650 μονάδες. Οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ένα έντονα πολωτικό δεκαπενθήμερο, που αναμφισβήτητα θα επηρεάζει καθημερινά την αγορά. Με τα παρόντα δεδομένα οι 750 μονάδες αποτελούν ένα επίπεδο που θα δοκιμαστεί εκ νέου τις προσεχείς ημέρες.

Η διατήρησή τους μέχρι την εκλογική μάχη ενδεχομένως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη διπλού πυθμένα στα επίπεδα αυτά, με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να υπάρξει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Μια διάσπαση των 750 μονάδων θα δυσχεράνει σημαντικά την τεχνική εικόνα της αγοράς και θα προβληματίσει τους παράγοντές της, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να προεξοφλείται ένα πολυήμερο αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, προσφέρονται για σταδιακή δημιουργία θέσεων από μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά βραχυπρόθεσμα τη θέση των θεμελιωδών έχει πάρει η πολιτική αβεβαιότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*