Φόβοι επιστροφής στο 2015 φέρνουν ακραία απαξίωση

Μνήμες από το «μαύρο» 2015 ξυπνά στους επενδυτές η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σε συνθήκες ακραίας κοινωνικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας και με έντονη φημολογία περί «ηρωικής εξόδου» της κυβέρνησης και προκήρυξης νέων εκλογών. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις από ξένα funds έφεραν τον Γενικό Δείκτη να δίνει μάχη για να κρατηθούν οι 500 μονάδες, ενώ παρατηρείται ακραία απαξίωση των ελληνικών μετοχών, πρωτίστως των τραπεζικών.

Από την αρχή του έτους, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν ξεπεράσει το 20%, μετά και τη νέα «βουτιά», κατά 8,85% αυτήν την εβδομάδα, που τον «προσγείωσε» στις 503,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έπεσε θύμα των πιο εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά 24,32%, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει σχεδόν 50% (46,35%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των συναλλαγών της εβδομάδας επικεντρώθηκε σε τραπεζικές μετοχές.

Αν και υπάρχει διεθνής τάση φυγής κεφαλαίων από τις μετοχές τραπεζών (ακόμη και πιστωτικοί τίτλοι κολοσσών όπως η Deutsche Bank δέχονται πρωτοφανείς πιέσεις), βέβαιο είναι ότι η μαζική αποχώρηση επενδυτών από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στα μείζονα ανοικτά θέματα για την Ελλάδα, που απειλούν να «σβήσουν» το καλό επενδυτικό story των τραπεζών και επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους για το χειρότερο.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο απαξίωσης, μετά και τα τελευταία κύματα ρευστοποιήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το φθηνό δεν μπορεί να γίνει ακόμη φθηνότερο. Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραπέμπουν πλέον σε καταστάσεις καταστροφής.

«Η υπερβολή στην ένταση των αρνητικών διακυμάνσεων έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς στρεβλώσεις» τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta στο εβδομαδιαίο δελτίο της χρηματιστηριακής. «Ο τραπεζικός κλάδος», προσθέτει, «αποτιμάται 6,7 δισ. ευρώ όταν τα συνολικά νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν τον Δεκέμβριο ήταν σχεδόν διπλάσια (13,75 δισ. ευρώ). Το μέγεθος της υπερβολής φαίνεται και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των πωλούμενων συμμετοχών: Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε τίμημα πώλησης 2,6 δισ. ευρώ για τη Finansbank και η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στο 1,8 δισ. ευρώ. Η τεκμαρτή τιμή που προκύπτει για το κόστος του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών σε αυτές τις τιμές είναι 22%, μέγεθος το οποίο συναντάται σε χώρες με υπερπληθωρισμό ή σε διαπιστωμένη μακροχρόνια χρεοκοπία».

Αυτό που φαίνεται ότι προβληματίζει περισσότερο τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων δεν είναι η γνωστή από εβδομάδες «δυστοκία» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά το ενδεχόμενο να προκληθούν σοβαρές πολιτικές επιπλοκές, που θα φέρουν και πάλι τη χώρα στο χείλος της αβύσσου, όπως και το 2015. Τα σενάρια –που έφθασαν μέχρι τις σελίδες της γερμανικής Bild– για «ηρωική έξοδο» της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών, με εντελώς αβέβαιη έκβαση, φαίνεται πως αποτελούν την κύρια εστία προβληματισμού για τους επενδυτές, και το χειρότερο είναι ότι δεν θα σταματήσουν στο άμεσο μέλλον να δηλητηριάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Πηγή: XΡΗΜΑWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*