Τι κρύβει η άτακτη έξοδος από το ΧΑ

Τα «μαύρα σύννεφα» στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, που προοιωνίζονται επικίνδυνες καταιγίδες τους επόμενους μήνες, ωθούν τους διαχειριστές κεφαλαίων σε δραματική αναμόρφωση της επενδυτικής τους στρατηγικής, με κεντρικό χαρακτηριστικό την αποστροφή κινδύνου (risk aversion). Για την πιο «επικίνδυνη» αγορά της Ευρώπης, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, η νέα στρατηγική των fund managers μόνο καλά νέα δεν θα μπορούσε να φέρει…

Παρά την αναλαμπή στη συνεδρίαση της Παρασκευής (άνοδος 3,04% για τον Γενικό Δείκτη), η χρηματιστηριακή εβδομάδα ήταν από αυτές που οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να ξεχάσουν, καθώς οι πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν καταιγιστικές, σηματοδοτώντας μια άτακτη έξοδο κεφαλαίων από το ΧΑ.

Η πτώση του δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, από ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα, πλησίασε το 10% (9,84%), με τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς να φθάνουν το 28,04%. Στα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής (454,29 μονάδες), έχουν «αλωθεί» κρίσιμα τεχνικά σημεία αντίστασης του Γενικού Δείκτη, ενώ η τελευταία, ανοδική συνεδρίαση της εβδομάδας δεν αρκεί για να εμπνεύσει αισιοδοξία για τη συνέχεια, καθώς ο τζίρος ήταν πολύ χαμηλός, σε σχέση με τις πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρή στρέβλωση των αποτιμήσεων, που μοιάζουν να προεξοφλούν την ολική καταστροφή της Ελλάδας! Αρκεί μια ματιά ακόμη και εκτός του «αιματοβαμμένου» τραπεζικού ταμπλό, για να αντιληφθεί κανείς αυτές τις στρεβλώσεις: η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στο 1/10 της λογιστικής αξίας της και των ΕΛΠΕ στο ήμισυ της λογιστικής τους αξίας!

Είναι προφανές ότι όσα συμβαίνουν στο ΧΑ δεν εξηγούνται μόνο από τα γνωστά προβλήματα που διατηρούν καθηλωμένη την οικονομία και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το άμεσο μέλλον (δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δυναμικές εσωτερικές αντιδράσεις στα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής, ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια κ.ο.κ.).

Τα διεθνή επενδυτικά κεφαλαία προσαρμόζουν τη στρατηγική τους σε σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα, από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και των άλλων βασικών εμπορευμάτων, ως την επικίνδυνη «προσγείωση» της Κίνας σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για τη σταθερότητα των μεγάλων τραπεζών σε ένα περιβάλλον που ανά πάσα στιγμή μπορεί να «φορτώσει» έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο –ιδιαίτερα αν έχει μεγάλη έκθεση σε παράγωγα– με σοβαρές ζημιές, τις οποίες, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από τον Ιανουάριο, θα πρέπει να «φορτωθούν» οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Όταν ο Β. Σόιμπλε αναγκάζεται να προβαίνει σε καθησυχαστικές δηλώσεις για την οικονομική σταθερότητα της Deutsche Bank, ώστε να την προστατεύσει από την οργή των αγορών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το διεθνές επενδυτικό κλίμα δεν προσφέρεται για τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι διεθνείς διαχειριστές έχουν σήμερα μόνο μία προτεραιότητα: να βρουν ασφαλή καταφύγια.

Πηγή: ΧΡΗΜΑWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*