ΧΑ: Οι ΑΜΚ των τραπεζών θα φέρουν πτώση;

 

Θετική έκπληξη αποδείχτηκαν τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου των stress tests των τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

 

Τα αποτελέσματα του δυσμενούς σεναρίου κινήθηκαν με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και οι ανάγκες των τραπεζών κρίνονται διαχειρίσιμες. Μπορεί το βασικό σενάριο των stress tests να διαμορφώνεται στα 4,391 δισ. χωρίς τις προσφορές ανταλλαγής για τα ομολογιακά, που εκτιμάται ότι θα καλύψουν 1,7-2 δισ. των αναγκών, οι τράπεζες όμως σχεδιάζουν μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη συμμετοχή του ΤΧΣ και του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ΑΜΚ θα είναι: Eurobank 1,5-2 δισ., Alpha 1-1,5 δισ., Εθνική 1 δισ., Πειραιώς 1,5-1,8 δισ. ευρώ. Η αγορά γνωρίζει πλέον τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ ξεκαθαρίζουν οι όροι και το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίων των τελευταίων. Η αγορά επίσης θα σταματήσει να κινείται από προσδοκίες ή φήμες, αλλά θα έχει πραγματικά δεδομένα να αξιολογήσει.

Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο, αφού η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Στο παρελθόν, οι περίοδοι αυξήσεων του κεφαλαίου των τραπεζών ήταν για το χρηματιστήριο περίοδοι διόρθωσης, καθώς σημαντική ρευστότητα από την αγορά διοχετευόταν στις αυξήσεις, ενώ οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου καθορίζονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μένει να φανεί αν το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με την ιδιαιτερότητα αυτήν τη φορά ότι η μόχλευση στο χρηματιστήριο είναι περιορισμένη, και αναμένουμε τη διευκόλυνση από τα capital controls των χρημάτων για τις αυξήσεις.

 

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

 

Τεχνικά, η αγορά προσέγγισε τα επίπεδα των 730 μονάδων, φθάνοντας στα υψηλότερο επίπεδα μετά την επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών αλλά και τη δημιουργία ρευστότητας, ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών. Τα επίπεδα των 680 μονάδων αποτελούν στήριξη σε ενδεχόμενη συνέχιση της πτωτικής πορείας, ενώ σε θετικό σενάριο αντιστάσεις υπάρχουν στις 730 και υψηλότερα, στη ζώνη των 760-780 μονάδων. Κομβική παραμένει η στήριξη των 640 μονάδων, τυχόν διάσπαση των οποίων θα προκαλέσει αναταραχή στους αγοραστές.

Η έντονη διόρθωση στον τραπεζικό δείκτη στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής κατάφερε να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη τάση του από ανοδική σε ουδέτερη, με τις στηρίξεις να εντοπίζονται στις 246 και τις 213 μονάδες και τις αντιστάσεις στις 300 και 330 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25 παραμένει ανοδική, με τη στήριξη στις 212 μονάδες και τις αντιστάσεις στις 222 και τις 228 μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*