XA: Χριστουγεννιάτικο δώρο και αυξημένες προσδοκίες

 

Κι όμως, κάτι κινείται στο χρηματιστήριο: Οι επενδυτές πήραν ήδη ένα «δώρο Χριστουγέννων» στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, και όλα δείχνουν ότι μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο για το προσεχές μέλλον, στον βαθμό, βεβαίως, που θα το επιτρέψουν η πολιτική κατάσταση και οι δύσκολες σχέσεις με τους διεθνείς δανειστές.

Από αυτήν την άποψη, εξακολουθεί να προβληματίζει η δυστοκία στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, λόγω των διαφωνιών της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς σχετικά με την υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Προβληματισμό προκαλούν επίσης οι «διαρροές» από την πλευρά της Τρόικας, που φαίνεται να «ανεβάζει τον πήχη» της πρώτης αξιολόγησης, προαναγγέλλοντας αυστηρό έλεγχο στον προϋπολογισμό του 2016, χωρίς να αποκλείεται να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα μεγάλου ύψους αν κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο στόχος για πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ.

Πέραν όμως αυτών των προστριβών με τους δανειστές, που δεν εκπλήσσουν πολλούς στην αγορά, δεν λείπουν τα θετικά μηνύματα, που βελτιώνουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα:

 

  • Οι αποκρατικοποιήσεις, επιτέλους, κινούνται. Η υπογραφή της σύμβασης για τα 14 αεροδρόμια, όπως και η έναρξη της διαδικασίας εντός της εβδομάδας για την αποδοχή δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ, πείθουν ότι η κυβέρνηση, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική της, είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες με ξένους επενδυτές.
  • Τα ομόλογα δίνουν σήμα εξομάλυνσης. Παρότι οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η εξομάλυνση της καμπύλης επιτοκίων, με τη σημαντική πτώση της απόδοσης των τριετών ομολόγων, σε επίπεδα χαμηλότερα από τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, κάτι που θεωρείται ότι αντανακλά τους μειωμένους φόβους της αγοράς για «ατυχήματα».
  • Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ΧΑ αναθερμαίνεται. Όπως σημειώνουν χρηματιστές, κωδικοί εγχώριων επενδυτών «αφυπνίζονται», ενώ αξιοπρόσεκτες είναι και οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

 

Η τελευταία εβδομάδα πριν μπούμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, με τις αργίες της Πέμπτης και Παρασκευής, άφησε κέρδη 7,74% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος ανέβηκε στις 623,07 μονάδες. Σημαντική ήταν η άνοδος του τραπεζικού δείκτη (15,47%), με τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (εβδομαδιαία απόδοση 30,4%) και της Alpha Bank (17,51%) να πρωταγωνιστούν.

Πολύ αυξημένη, πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, λόγω της κινητικότητας των index funds, που συνδέεται με τις αναπροσαρμογές στους δείκτες, μετά την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη αυτές οι αναπροσαρμογές ολοκληρώνονται, καθώς αλλάζει και το ποσοστό συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*