RIS:  Μάχη για τις προμήθειες

της Ελενας Ερμείδου

Σειρά αναχωμάτων απέναντι στην ΕΕ έχτισαν τα λόμπυ των Ευρωπαίων Ασφαλιστών για να υπερασπιστούν σθεναρά το δικαίωμα τους στις προμήθειες στα προϊόντα Λιανικής Επενδυτικής Στρατηγικής RIS που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τις πρώτες στα χέρια τους αποφάσεις οι Ενώσεις πρωτοστατούντος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας (GDV) δηλώνουν ικανοποίηση από την έκδοση της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο η GDV αποσαφηνίζει πως τίποτα δεν οριστικοποιείται, αν δεν υπάρξει και δεν οριστικοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

ΗGDV και συγκεκριμένα o διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Jörg Asmussen, συμφωνεί με την Απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δηλώνοντας ότι:. «η απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαφορετικά συστήματα Αμοιβών

Σύμφωνα με την GDV η έκθεση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βοηθήσει τους ιδιώτες επενδυτές να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν καλύτερα τις κεφαλαιαγορές. Ειδικότερα, η GDV υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής να συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικά συστήματα αμοιβών  για την πώληση επενδυτικών προϊόντων.”

Μέσω της στρατηγικής της για τις λιανικές επενδύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ενωση, αποταμιεύοντας όλο και περισσότερο θα μετατραπούν σε μικροεπενδυτές και, έτσι θα επωφελούνται από τις αποδόσεις των κεφαλαιαγορών. Στόχος της ΕΕ είναι να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα αναφέρει η GDV, η στρατηγική των RIS στοχεύει στην αύξηση της προστασίας των καταναλωτών.

To σχεδόν σίγουρο είναι όπως αναφέρει η GDV ότι «η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διατήρηση των διαφορετικών συστημάτων αμοιβής για την πώληση επενδυτικών προϊόντων και άλλων αμοιβών « πώλησης θα διατηρηθούν.

Η στρατηγική των Επενδύσεων Λιανικής είναι σημαντικός πυλώνας για την Ενωση των  Κεφαλαιαγορών

«Είναι σημαντικό ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει μία θέση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της GDV, ωστόσο προσέθεσε «η Επενδυτική Στρατηγική Λιανικής είναι ένας σημαντικός πυλώνας της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και δεν μπορεί να περιμένει άλλο»,  Συμπλήρωσε ότι οι «προτάσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές να εντοπίζουν και να επιβάλλουν κυρώσεις στα μαύρα πρόβατα της αγοράς».

Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθετήσουν τις θέσεις τους, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Μόνο στο τέλος αυτού του λεγόμενου τριμερούς διαλόγου θα οριστικοποιηθεί το νέο νομικό πλαίσιο για την πώληση επενδυτικών προϊόντων στους καταναλωτές, διευκρινίζει η GDV.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*