Κ. Αίσωπος: Οι διαχειριστές έχουν δημιουργήσει υπεραξία στην περιουσία των Ταμείων

Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Ο Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.) παρουσίασε στοιχεία έρευνας τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ταμείων είναι μικρός και σε σχέση με χώρες του ΟΟΣΑ είμαστε τελευταίοι. Κάτι φταίει.

“Ως πρόεδρος της ένωσης θεσμικών επενδυτών πρέπει να πω ότι

μια δεκαετία ποτέ δεν λέει ψέματα. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι οι διαχειριστές έχουν δημουργησει υπεραξία στην περιουσία των ταμείων. Τα περισσότερα ταμεία στην Ελλάδα έχουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια χωρών της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις είναι σε καλύτερο risk return και τονίζω την καλή δουλειά που γίνεται στη. διαχείριση της περιουσίας των ταμείων.

Το 2022 ήταν δύσκολο έτος καθώς δεν υπήρχε πουθενά καταφύγιο, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης των αποδόσεων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η διαχείριση είναι σε καλά χέρια και ένας από τους παράγοντες που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έχουμε χαμηλή ανάπτυξη, δεν βρίσκεται στους διαχειριστές. Ίσως πρέπει να στραφούμε σε αιτίες όπως το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, χαμηλός αλφαβητισμό, εκεί να δώσουμε έμφαση γιατί τι φταίει και πως θα βελτιωθεί η κατάσταση”.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*