H “βίβλος” της Επαγγελματικής Ασφάλισης διά χειρός Χ. Νούνη

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του Δρ. Χρήστου Νούνη με τίτλο: «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης».
Το ολοκληρωμένο συγγραφικό πόνημα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον 2ο Πυλώνα Ασφάλισης και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό βιβλίο στην Ελλάδα που αναλύει διεξοδικά τον κεφαλαιοποιητικό θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Η συγκεκριμένη έκδοση επιδιώκει να «φωτίσει» τον μικρόκοσμο του Οικοσυστήματος του 2ου Πυλώνα Ασφαλιστικής Προστασίας (Επαγγελματική Ασφάλιση), αναδεικνύοντας τα ζωτικά οφέλη του θεσμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελεί μία εμβληματική πρωτοβουλία συλλογικού χαρακτήρα των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζόμενοι), ο οποίος λόγω των ιδιαίτερων ιδεολογικών και επιχειρησιακών του χαρακτηριστικών δεν πρέπει να συγχέεται αφενός με τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης (υποχρεωτική και αυτοδίκαια κάλυψη), αφετέρου με τα ιδιωτικά (ομαδικά ή προσωπικά) συνταξιοδοτικά προγράμματα (προαιρετική κάλυψη), που σχεδιάζονται και διαχειρίζονται από επιχειρήσεις της ασφαλιστικής αγοράς.
Η σχετική ανάλυση προσεγγίζει την Επαγγελματική Ασφάλιση ως ένα εμπειρικά δοκιμασμένο μηχανισμό συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης που διασφαλίζει την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και συμβάλλει στην κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μετά την αποχώρηση από την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους σχεδιαστές των πολιτικών της συνταξιοδοτικής προστασίας, τους ερευνητές των νέων πλουραλιστικών εργαλείων του Κοινωνικού Κράτους καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του θεσμού.
Το βιβλίο προλογίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το συστήνει ανεπιφύλακτα, έχοντας την βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, καθώς αυτό απευθύνεται όχι μόνο σε οικονομολόγους και επιστήμονες συναφών κλάδων, αλλά σε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα στις νέες γενιές εργοδοτών και εργαζομένων της ελληνικής αγοράς εργασίας που καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με δυσμενείς δημογραφικές και δημοσιονομικές προοπτικές, καθώς και έντονες ασφαλιστικές ανισορροπίες και περιορισμούς, αναζητώντας βέλτιστες συμπληρωματικές λύσεις ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Το βιβλίο είναι ήδη διαθέσιμο σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να το προμηθευθείτε απευθείας από τις Εκδόσεις Παπαζήση ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://cutt.ly/Ow5aiNan
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Δρ Χρήστος Π. Νούνης

Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ)

O κ. Χρήστος Νούνης διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς, ξεπλύματος χρήματος, διαχείρισης επενδύσεων, χρηματοοικονομικής ανάλυσης και ιδιωτικής & επαγγελματικής ασφάλισης. Από το 2004 είναι στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ενώ από τον Απρίλιο του 2015 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ. Προηγουμένως έχει απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ως χρηματοοικονομικός αναλυτής, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως στέλεχος της Διεύθυνσης Μελετών και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τομέα Διοίκησης. Τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Νούνης εξελέγη Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) ενώ από το 2019 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Από τον Ιούλιο του 2023 είναι μέλος του Δ.Σ. της Α.Ε.Δ.Α.Κ. Ασφαλιστικών Οργανισμών του Ε.Φ.Κ.Α. έχοντας διατελέσει μέλος της Επενδυτικής της Επιτροπής από το 2012 έως τον Ιούνιο του 2023. Διαθέτει μακρά διοικητική εμπειρία από συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο κ. Νούνης διαθέτει επίσης μακρόχρονη διδακτική εμπειρία σε διάφορα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Την τελευταία εξαετία διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ στο Μ.Π.Σ. «ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ» & το Π.Σ. «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων χρηματοοικονομικής ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Economic History Review Journal, European Financial Management Journal κ.α.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΒΑ, ΜSc, PhD) και κάτοχος πιστοποιητικών επαγγελματικής επάρκειας των τίτλων «Αναλυτής Μετοχών και της Αγοράς» και «Υπεύθυνος Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*