Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά: Ο νέος νόμος ικανοποιεί πάγια αιτήματα αγοράς

Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Στο βήμα ανέβηκε η κα. Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, Fellow of Hellenic Actuarial Society (FHAS), Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για μία σύντομη παρέμβαση.

“Το συνέδριο έχει καταστεί θεσμός και επιτελεί τον στόχο του” τόνισε.

Μίλησε για κάποια βασικά σημεία όσο αφορά στην ίδρυση και την εποπτεία των ΤΕΑ. 

“Στο νέο θεσμικό πλαίσιο εντάσσονται και κωδικοποιούνται οι ειδικές διατάξεις για την λειτουργία των ταμείων και μεταφέρεται η εποπτεία των ΤΕΑ στην ΤτΕ οπότε και καταργείται το ισχύον σύστημα. 

Πλέον υφίστανται ένα ενιαίο κείμενο νόμου για όλα τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και ορίζεται ενιαία εποπτική αρχή. Ο νέος νόμος ικανοποιεί πάγια αιτήματα αγοράς: να παρέχουν περισσότερα του ενός προγράμματα συνταξιοδοτικών και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στα ΤΕΑ να προσφέρουν διαφορετικές επενδυτικές επιλογές στους ασφαλισμένους. Η φιλοσοφία ενισχύει την συνετή εποπτεία και τη συνετή άσκηση καθηκόντων διοικήσεων των ΤΕΑ και των προσώπων που θα ασκήσουν σημαντικά καθήκοντα ακόμη και πριν την ίδρυση τους.  

Επέρχεται μια αλλαγή στις διατάξεις περί ίδρυσης των τεα. Με τις διατάξεις αυτές το υπό ίδρυση τεα υποβάλλει στην αρμόδια αρχή το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, πρόταση για μέλη ΔΣ, αποδείξεις ότι διαθέτει κεφάλαια για φερεγγυότητα και ότι μπορεί να συμμορφωθεί με το πλαίσιο που ικανοποιεί χρόνια αιτήματα της αγοράς.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*