Ανεβαίνει ο λογαριασμός των ασφαλισμένων ζημιών από σεισμό

της Ελενας Ερμείδου

Τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα φτάσουν οι ζημιές από τον σεισμό των 7,5 ρίχτερ στην Δυτική ακτή του νησιού Χονσού στην Ιαπωνία, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για τις ασφαλιστικές, σύμφωνα με την Karen Clark &Company (KCC). 

Σύμφωνα, με την KCC, ο σεισμός χτύπησε στις περιφέρειες: Ishikawa, Niigata, Toyama και Fukui με τις ζημιές σε κατοικίες να αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των ασφαλισμένων ζημιών. Ο σεισμός στη νήσο Χονσού υπήρξε αποτέλεσμα της ρηχής αντίστροφης των ρηγμάτων. Τα ρήγματα από την μία πλευρά του ενός επιπέδου, ωθούνταν πάνω από άλλα στρώματα ρηγμάτων στην άλλη πλευρά. Πολλές πόλεις, όπως η Shika, Nanao, Wajima, Suzu, Anamizu και Noto αναφέρει η KCC κινήθηκαν πάνω ψηλά ρήγματα, τονίζοντας ότι ο σεισμός αυτό ήταν ο μεγαλύτερος από το 2015 και φονικότερος στην χώρα από το 2016.

Παραδοσιακά υλικά δόμησης και διάταξη οικοδομημάτων

Τα σπίτια στην Machiya στην περιφέρεια Ishikawa είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια σεισμών, επειδή οι βαρείς πήλινοι τοίχοι, η παραδοσιακή ξύλινη κατασκευή και οι κεραμοσκεπές τους είναι επιρρεπή προς κατάρρευση σε έναν σεισμό, σε σχέση με τα υλικά από χάλυβα οπλισμένο σκυρόδεμα.

Επίσης, η μακρόστενη διάταξη των σπιτιών στην Machiya επιδρά ώστε να κάνει τις κατασκευές πιο ευαίσθητες σε πλευρικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ισχυρών ανακινήσεων. Ένας, ακόμα παράγοντας που έχει σημαντικό ρόλο είναι η ηλικία. Σε όλη την Ishikawa, το ένα τρίτο όλων των κτιρίων κατοικιών χρονολογούνται πριν από το 1981. Τα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, ωστόσο στις πληγείσες πόλεις είναι κυρίως χαλύβδινες κατασκευές, οι οποίες έχουν σημαντικά υψηλότερη αντίσταση σε σεισμό. Συνεπώς, οι απώλειες κατοικιών αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων.

ΑΜ ΒEST: Τιμές στα αντασφάλιστρα και αξιολογήσεις

Σε επίπεδο τιμών, τώρα, σύμφωνα με την AM BEST οι αυξήσεις στα τιμολόγια των αντασφαλίστρων, από τις αντασφαλιστικές της Ιαπωνίας, αν γίνουν θα είναι μεμονωμένες και θα αφορούν τις ζημιές στις περιοχές αυτές, αν και ο οίκος αναφέρει ότι οι Ιάπωνες αντασφαλιστές διατηρούν συντηρητική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεταφέρει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους των σεισμών στην διεθνή αντασφαλιστική αγορά.

Διαχωρίζοντας, την προέλευση των ζημιών, η AM BEST αναφέρει πως αν οι απώλειες έπληξαν τα επίπεδα ασφάλισης ζημιών excess of loss, τότε μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσοστά υπέρβασης ζημιών κατά τις επικείμενες ανανεώσεις την 1η Απριλίου.

Σε επίπεδο αξιολογήσεων, η AM εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τις μεγάλες εγχώριες αντασφαλιστικές αν και περιορισμένες λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών τους αποθεμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*