Πώς μας προστατεύει η ασφάλιση κατοικίας;

Οι έννοιες του κινδύνου και της ασφάλισης έχουν αρχίσει να μας απασχολούν όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια. Ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία του σπιτιού μας από απρόβλεπτα περιστατικά, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συχνά εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα με μια ασφάλεια κατοικίας και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία μας, σε περίπτωση που πάθει ζημιά το κτίριο ή ακόμα και το περιεχόμενο της κατοικίας μας;

Η ασφάλιση είναι στην ουσία μεταφορά κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μεταφέρουμε τον κίνδυνο οικονομικών ζημιών που μπορεί να προκύψουν από απρόβλεπτα γεγονότα στην ασφαλιστική εταιρεία. Για αυτό το λόγο πληρώνουμε και τα ασφάλιστρα.

Σε περίπτωση που οι κίνδυνοι, όπως λόγου χάρη μία πυρκαγιά ή μια βλάβη από υδραυλικό πρόβλημα, οι οποίοι καλύπτονται από το ασφαλιστήριό μας, γίνουν πραγματικότητα, τότε μπορούμε να απαιτήσουμε αποζημίωση ή τη συγκεκριμένη υπηρεσία που προβλέπεται από την ασφαλιστική μας εταιρεία.

Η ασφάλιση της κατοικίας μας μειώνει την αβεβαιότητα στην καθημερινότητά μας και μας διασφαλίζει πως ό,τι και να συμβεί δεν θα χρειαστεί να καλύψουμε με δικά μας κεφάλαια τη ζημιά. Ακόμα και αν μετά από ένα σεισμό χρειαστεί να ξεκινήσουμε από το μηδέν, έχοντας ως σύμμαχο την ασφάλιση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε από την αρχή το σπίτι μας.

Τι καλύπτει η ασφάλιση κατοικίας;

Για κάθε κατοικία υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για αυτό και χρειάζεται να υπάρχει ο εξειδικευμένος σύμβουλος που θα υπολογίσει τον κίνδυνο και θα προτείνει τις κατάλληλες λύσεις που ταιριάζουν σε κάθε ιδιοκτήτη.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις στα προγράμματα κατοικίας αφορούν κινδύνους όπως φωτιά, πλημμύρα και φυσικά φαινόμενα, αστική ευθύνη, θραύση κρυστάλλων, βραχυκύκλωμα, κλοπή, καθίζηση εδάφους – κατολίσθηση και σεισμό. Υπάρχουν προγράμματα που καλύπτουν έναν ή και περισσότερους κινδύνους, είτε ζημιές μόνο στο κτίριο είτε μόνο στο περιεχόμενο (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα) ή και τα δύο.

Περισσότερα στο ERGO blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*