Daniel: Οι καταστροφές “δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 2 δις”

Στην εκτίμηση ότι οι καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τα 2 δις ευρώ προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, οι ζημιές ενδεχομένως να ξεπεράσουν σε κόστος τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός του 1999.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είχαμε πει προχτές ότι το κόστος περίπου θα είναι ένα δισεκατομμύριο, αλλά με βάση την εξέλιξη των γεγονότων και βεβαίως με βάση αυτά που βλέπουμε, ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο. Να πάμε στον αγροτικό τομέα. Δεν καταστράφηκε μόνο η φετινή παραγωγή. Καταστράφηκαν όλες οι εκτάσεις τις οποίες πλημμύρισαν, γιατί πάνω σε αυτές τις εκτάσεις απετεθεί ένα στρώμα λάσπης, αργίλου ουσιαστικά και άμμου, τουλάχιστον με πάχος μισό ή ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι γόνιμο έδαφος, δεν έχει τα θρεπτικά στοιχεία για να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή και αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι: «Είχαμε τοπικές μονάδες, αγροτικά προϊόντα με κυρίαρχο το βαμβάκι, το οποίο μέσα σε ένα μήνα θα έπρεπε να μαζευτεί. Ήταν η συγκομιδή τώρα του βαμβακιού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Είναι όλα τα αγροτικά προϊόντα και αντιπροσωπεύουν αυτά τα αγροτικά προϊόντα, ουσιαστικά το 25% της παραγωγής της χώρας περίπου. Φανταστείτε ότι αυτά τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχουν πια. Οι αγροτικές εκτάσεις καταστράφηκαν και δεν καταστράφηκαν μόνο, επαναλαμβάνω για φέτος, αλλά το παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο αποτελείται και το οποίο αποτελείται από αργιλικά και αμμώδη συστατικά, δεν είναι γόνιμο έδαφος».

Μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές που θα είναι πλέον όλο και πιο συχνές, τόνισε ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές και ο τρόπος αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων».

Όπως ανέφερε, «τα φαινόμενα εναλλάσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι πυρκαγιές ακολουθούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από πλημμυρικά φαινόμενα και βλέπουμε σε εξέλιξη αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο», που όπως τόνισε συνοδεύεται από έντονες διαβρώσεις, κατολισθήσεις και μεταφορές τεράστιων όγκων στερεάς ύλης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*