Συμβουλές για ασφάλιση cyber κινδύνων από την S&P

της Ελενας Ερμείδου

Με τις κλοπές και διαρροές προσωπικών δεδομένων να πέφτουν βροχή,η S&P  υπογραμμίζει την σημασία της αντασφάλισης για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής αγοράς.

Σύμφωνα με την S&P, το 50% έως 65% των cyber ασφαλίστρων έχει εκχωρηθεί στους αντασφαλιστές, με αποτέλεσμα ο τομέας ασφάλισης cyber κινδύνων να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους.  Χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολογεί τους αντασφαλιστές ως σημαντικό πυλώνα στην ανάπτυξη της αγοράς των cyber κινδύνων, ως εκ τούτου και σημαντική πηγή παροχής κεφαλαίων και στήριξης της οικονομίας.

Ετήσιες αυξήσεις 30%

Μόνο το 2022 τα παγκόσμια αντασφάλιστρα έφτασαν τα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τις ενδείξεις θα αυξάνονται έως και 30% ετησίως σε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Διαφοροποίηση και εξειδίκευση

Προκειμένου, η αγορά να εξελιχθεί και αναπτυχθεί ομαλά η S&P τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι αντασφαλιστές, όχι μόνο θα πρέπει να παρέχουν τα κεφάλαια αλλά και εξειδίκευση στα μοντέλα τους και το underwriting.

Με άλλα λόγια η ασφάλιση cyber κινδύνων καλείται να καλύψει όλες τις ανάγκες των πελατών με διαφοροποίηση κινδύνων, μέτρα πρόληψης, τρόπους διαχείρισης κρίσεων και ανάκτησης δεδομένων.  Αλλαγές συμπληρώνει η S&P θα υπάρξουν και στις απαιτήσεις και αποζημιώσεις.

Το θετικό για την ώρα είναι ότι αυξάνονται αυξάνεται ο αριθμός των αντασφαλιστών cyber κινδύνων ως εκ τούτου και η ικανότητα αναδοχής κινδύνων, ωστόσο εκτιμά ότι οι τιμές στα αντασφάλιστρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ενώ οι αντασφαλιστές θα πρέπει να φροντίσουν να ανακτήσουν την κερδοφορία στα χαρτοφυλάκια κυβερνοχώρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*