Μια νέα εποχή κράτους-ιδιωτικής ασφάλισης που αναμέναμε!

Η ισχυρή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, φανέρωσε ήδη τις προθέσεις της όσον αφορά τη «ματιά» της προς τον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τη μεγάλη αυτή αγορά, και τη συμβολή της στην εθνική οικονομία. 

«H νέα εποχή συνεργασίας ιδιωτικής ασφάλισης-κράτους» αποτέλεσε και για εμάς στο iw το κεντρικό θέμα του ετήσιου συνεδρίου που –παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που ζήσαμε μεσούσης της προεκλογικές περιόδου– αποτέλεσε μια εξαιρετική συνάντηση και φορέα δημόσιου λόγου, που έρχεται να συμπληρώσει όσα είχαν προηγηθεί –και φυσικά θα ακολουθήσουν– σχετικά με την ασφαλιστική αγορά και την «υποχρεωτικότητα», αλλά και τα κίνητρα που ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης ζητά, με επιχειρήματα, και η Πολιτεία ήδη έχει αποδεχθεί. 

Ανάμεσα σε πολύ σημαντικά που ακούσαμε και καταγράψαμε σε αυτό το συνέδριο ήταν η θέση του έμπειρου κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, που ανέδειξε μια μεγάλη αλήθεια: «Τα θέματα της αγοράς μας είναι ταυτόχρονα και θέματα της κοινωνίας» τόνισε και άμεσα συνέδεσε με επιχειρήματα τη σκέψη του αυτή με την ίδια τη «φιλοσοφία» του πρωθυπουργού, που ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει, για πρώτη φορά, τη μείωση του ΦΠΑ εφόσον κάποιος ασφαλίσει το σπίτι του! «Μια κίνηση που τη βλέπουμε τροχιοδεικτικά σαν το πρώτο κίνητρο σε μια σειρά κινήτρων που θα επανέλθουν» είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, να… «σηκώνει το γάντι» στον δικό του χαιρετισμό και να μιλά για «το πολιτικό κόστος» που έχει η ιδιωτική ασφάλιση, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. 

Ο δυναμικός πρόεδρος του ΕΕΑ θα πει ξεκάθαρα: «Η υποχρεωτικότητα, που τη συζητάμε δέκα χρόνια, θα πρέπει να γίνει πράξη. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα. Πρέπει, επιτέλους, η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την Ευρώπη». 

Αυτός ο παραγωγικός διάλογος είχε την… κεραία του, καθώς το συνέδριό μας τίμησε ο τ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιπρόεδρος της ΝΔ και νυν βουλευτής του Βόρειου Τομέα και σημερινός, πλέον, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. 

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν ειπωθεί για την ασφαλιστική αγορά θα γίνουν στο ακέραιο. Η πίστη του κ. Μητσοτάκη στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά παραμένει ενεργή και πιστεύει ότι πρέπει να φτάσει τους δείκτες της Ευρώπης». 

Και έτσι φαίνεται ότι θα γίνει! Ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις αυτό επιβεβαιώνουν και η αγορά αυτό αναμένει: Να θεσπιστούν κίνητρα και η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά να αναβαθμιστεί.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*