Swiss Re: Με “όπλο” την ΑΙ η αντιμετώπιση NatCat αξιώσεων 

Η Swiss Re εξορθολογίζει την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Με τις φυσικές καταστροφές να αυξάνονται σε αριθμό, ο παγκόσμιος αντασφαλιστής Swiss Re αξιοποιεί προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους ασφαλιστές να προβλέπουν καλύτερα τις απαιτήσεις και να τις διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα μετά από μια καταστροφή.

Οι φυσικές καταστροφές έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, σοβαρότητα και ποικιλομορφία τα τελευταία χρόνια, πιέζοντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να είναι πιο αποτελεσματικές και να προβλέπουν τις συνέπειες γεγονότων και αξιώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις αντασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν ασφάλιση για τους ασφαλιστές, μειώνοντας την πιθανότητα μεγάλων καταβολών – ένας σημαντικός παράγοντας στην αντίδραση του ασφαλιστικού κλάδου σε φυσικές καταστροφές.

«Αν παρακολουθήσετε τη σοβαρότητα των ζημιών τα τελευταία 10 χρόνια, μια από τις τάσεις είναι ότι οι απώλειες τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές των πρώτων πέντε ετών», δήλωσε ο Anil Vasagiri, SVP και head of property solutions της Swiss Re. «Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη τάση, την οποία οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές πρέπει να κατανοήσουν και να προετοιμαστούν για να λειτουργήσουν σε τέτοιου είδους περιβάλλον».

Πέρα από το συνολικό κόστος των ζημιών που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές (NatCats), οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν λειτουργικές προκλήσεις από την ξαφνική και ογκώδη εισροή αποζημιώσεων που προκύπτει. Αμέσως μετά από τέτοιες καταστροφές, η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι συχνά δύσκολη ή αδύνατη, καθυστερώντας τον χρόνο απόκρισης στις αξιώσεις.

Ο Vasagiri είναι υπεύθυνος για τα δεδομένα και τα στοιχεία λογισμικού που αναπτύσσονται στους πελάτες της Swiss Re, καθώς και για τη συνολική στρατηγική δεδομένων της εταιρείας. Στα τέλη του περασμένου έτους, το τμήμα του Vasagiri διέθεσε ένα σημαντικό νέο εργαλείο για να βοηθήσει τους πελάτες. Με την ονομασία Rapid Damage Assessment (RDA), η πλατφόρμα συνδυάζει τις προόδους στην όραση υπολογιστών με άλλες τεχνικές μοντελοποίησης για να βοηθήσει τους πελάτες να κατανοήσουν, να σχεδιάσουν και να αναλύσουν καλύτερα τα χαρτοφυλάκια τους πριν τις επερχόμενες καταστροφές. Παράλληλα, τους βοηθά να παρακολουθήσουν τα χαρτοφυλάκια τους καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να βρουν και να μετριάσουν τις αξιώσεις στον απόηχο ενός γεγονότος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό αξιώσεων τις οποίες οι ασφαλισμένοι αγνοούν, ίσως επειδή π.χ. Οι πελάτες έχουν εξοχικές κατοικίες που έχουν πληγεί και ζουν αλλού, ή επειδή αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν. Έτσι, η RDA βοηθά τους πελάτες της να ενημερώσουν αυτούς τους αντισυμβαλλομένους για το πώς θα μπορούσαν να υποβάλουν αξιώσεις.

Η ΑΙ ένα πολύτιμο εργαλείο

Συνδυάζοντας μια σειρά από πηγές δεδομένων με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, η RDA βοηθά τους διαχειριστές αξιώσεων και τους ρυθμιστές ζημιών να λαμβάνουν ταχύτερες και πιο έξυπνες αποφάσεις ατά τη διάρκεια τριών βασικών φάσεων ενός κύκλου συμβάντων NatCat.

Πρώτα υπάρχει προγραμματισμός πριν από την εκδήλωση της NatCat, για μια αποτελεσματική στρατηγική απόκρισης. Για το σκοπό αυτό, η RDA αξιοποιεί ιδιόκτητα ελβετικά μοντέλα NatCat για να παρακολουθεί αυτόματα τον πιθανό αντίκτυπο μιας φυσικής καταστροφής στα χαρτοφυλάκια των πελατών της Swiss Re. Στόχος είναι να μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική ανταπόκρισης και την κινητοποίηση της ομάδας τους.

Δεύτερον, η RDA απευθύνεται στον σχεδιασμό μετά την εκδήλωση NatCat για να βοηθήσει τους ασφαλιστές να δώσουν προτεραιότητα στις επιθεωρήσεις ακινήτων. Αμέσως μετά από μια καταστροφή, η Swiss Re συντονίζεται με συνεργάτες μέσω δορυφορικών και εναέριων εικόνων για να καταγράψει πλάνα που χρησιμοποιούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της RDA έτσι ώστε να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της ζημιάς για κάθε ιδιοκτησία.

Τέλος, το RDA βοηθά με την απομακρυσμένη διαλογή και αξιολόγηση αποζημιώσεων για τη μείωση των εξόδων και της διαρροής, αναλύοντας τον αντίκτυπο σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες χρησιμοποιώντας πολλαπλά φίλτρα για τη δημιουργία λεπτομερών αναφορών ζημιών για ταχύτερα και ακριβέστερα αποτελέσματα διακανονισμού αποζημιώσεων. Αυτό βοηθά στην αποφυγή σύνθετων απωλειών.

«Αυτά τα επιμέρους στοιχεία υπήρχαν πριν, αλλά η RDA είναι το μέσο με το οποίο συλλέγονται όλα μαζί για να κάνουν τα insights πραγματικά αποτελεσματικά», λέει ο Vasagiri. «Εφαρμόζουμε προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, για να εντοπίσουμε τις τσέπες όπου υπάρχει ορατή ζημιά και να τις επισημάνουμε στους ασφαλιστές μας. Αυτό τους επιτρέπει να επικεντρωθούν σε πελάτες που έχουν υποστεί μεγαλύτερη καταστροφή, ώστε να μπορούν να αφιερώσουν τους κατάλληλους πόρους και να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές διεκδίκησης αναλόγως».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*