Munich Re: Επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη

της Ελενας Ερμείδου

Δέσμιος της Τεχνητής Νοημοσύνης φέρεται να γίνονται τα ανθρώπινα όντα. Τα επιτεύγματα της ΤΝ εξαπατούν ανθρώπους, αυξάνουν το κίνδυνο χωρίς να μπορούν ελεγχθούν. Περιορισμένος ο ρόλος της Ασφάλισης.

Εντονότατη ανησυχία εκφράζει η Munich Re για τους όλο και αυξανόμενους κίνδυνους στον κυβρενοχώρο, -κίνδυνοι που οφείλονται στην ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερα οφείλονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο ανέφερε στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι παρατηρεί μια «έξαρση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο» τους τελευταίους μήνες, με τα ransomware να έχουναυξανόμενο ρόλο. Μόνο πέρυσι, οι επιθέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας ακόμα και το σύνολο των τριών προηγουμένων ετών.

Ιλιγγιώδες το κόστος του κυβερνοεκλήματος

Η πλατφόρμα δεδομένων Statista έχει υπολογίσει ότι το ετήσιο παγκόσμιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί από 8,15 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023 σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2028.

Επιπλέον, οι ειδικοί της Munich Re προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο γίνονται «ολοένα και πιο αυτοματοποιημένες και εξατομικευμένες», καθώς οι επιτιθέμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και κλήσεις vishing για να εξαπατήσουν τα θύματα.

Την περασμένη εβδομάδα, το λεγόμενο Voice Engine του OpenAI, ένα εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει έναν κλώνο οποιασδήποτε ανθρώπινης φωνής χρησιμοποιώντας μόνο 15 δευτερόλεπτα ηχογραφημένου ήχου, κρίθηκε πολύ επικίνδυνο για τη γενική κυκλοφορία.

Τα υπέρ και τα κατά

Ωστόσο, η Munich Re τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα διογκώνει όλο και περισσότερο τις προσπάθειες των υπερασπιστών του κυβερνοχώρου». Η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την «ενίσχυση των ικανοτήτων ανίχνευσης  και να χρησιμοποιηθούν επίσης από τους ασφαλιστές, πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο η ασφάλιση Περιουσίας

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει γίνει βασικό συστατικό της διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με το Munich Re, η αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί σε περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2027.

Ναι.. αλλά έχει περιορισμούς λέει η Munich Re

Ενώ η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, η Munich Re προειδοποίησε ότι «η ικανότητα του ασφαλιστικού κλάδου να αναλάβει κινδύνους έχει φυσικούς περιορισμούς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*