Η Ασφάλιση Εγγυήσεων (Surety Bonds) ενισχύει τη ρευστότητα

του Ανδρέα-Τριαντάφυλλου Δαζελίδη, Head of Surety & Guarantee, Allianz Trade

Η Ασφάλιση Εγγυήσεων είναι ένα νέο σχετικά προϊόν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο γνωστό κατά τα τελευταία έτη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο προϊόν, που συνδυάζει την έκδοση της εγγυητικής επιστολής με την ευελιξία και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και την εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ ταυτόχρονα παρέχει τη ζητούμενη ασφάλεια στους δικαιούχους των εγγυητικών επιστολών. 

Γενικότερα, το προϊόν της Ασφάλισης Εγγυήσεων λειτουργεί ενισχυτικά στη ρευστότητα των εταιρειών, καθότι χρησιμοποιούν τις εν λόγω εγγυήσεις για τις συναλλαγές τους με τους εμπορικούς τους εταίρους ή και κρατικούς φορείς. Αυτό δε γίνεται ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση των εγγυητικών επιστολών ανάληψης προκαταβολής, οι οποίες εξασφαλίζουν στις εταιρείες το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης που συνδέεται με την εκάστοτε συναλλαγή. 

Στην πράξη, η ασφαλιστική εταιρεία και οι συνεργάτες της, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, «χαρτογραφούν» τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη σε επίπεδο εγγυητικών επιστολών. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύονται οι τρέχουσες καθώς και οι μελλοντικές ανάγκες που προκύπτουν από έργα και συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. 

Στη συνέχεια, τα ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη στη συνολική αξιολόγηση του υφιστάμενου ή δυνητικού πελάτη, καθώς και στους προτεινόμενους όρους συνεργασίας. Κατά βάση, η συνολική διαδικασία αξιολόγησης, υποβολής ενδεικτικής προσφοράς, έγκρισης και έκδοσης εγγυητικής επιστολής είναι σύντομη, ευέλικτη και δύναται να καλύψει ακόμα και πολύ πιεστικές προθεσμίες. 

Στο πλαίσιο της αρχικής αξιολόγησης, ακολουθείται μια διαδικασία λεπτομερούς ανάλυσης του κινδύνου και της συναλλαγής σε συνάρτηση με την αξιολόγηση των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων του πελάτη. Στο ίδιο πλαίσιο, αξιολογούνται προσεκτικά όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το λεγόμενο “Know Your Customer” (KYC) καθώς και οι κίνδυνοι σε επίπεδο ESG. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο πελάτης λαμβάνει μια πλήρη και ανταγωνιστική προσφορά για την έκδοση εγγυητικής επιστολής, η οποία έχει τα ίδια πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά με αυτές που εκδίδονται από τους υπόλοιπους οργανισμούς. 

Τα είδη των εγγυητικών επιστολών που μπορούν να εκδοθούν από ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών των συναλλαγών, ήτοι: συμμετοχή σε διαγωνισμό, καλή εκτέλεση, ανάληψη προκαταβολής, ανάληψη δεκάτων, συντήρησης-καλής λειτουργίας φορολογικών και τελωνειακών δασμών. 

Στο πλαίσιο της αρχικής αξιολόγησης, ακολουθείται μια διαδικασία λεπτομερούς ανάλυσης του κινδύνου και της συναλλαγής σε συνάρτηση με την αξιολόγηση των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων του πελάτη.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει επίσης και στη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών που σχετίζονται με τον ευρύτερο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική κινητικότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. 

Συνοψίζοντας, η έκδοση εγγυητικών επιστολών από την ασφαλιστική εταιρεία συνεπάγεται μια σειρά από οφέλη τα οποία καλύπτουν τα ζητούμενα από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει στη διάθεσή της ένα επιπλέον (των υφιστάμενων τραπεζικών ορίων) όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών, υπό προσυμφωνημένους όρους και προϋποθέσεις. Το επιπλέον όριο διευκολύνει την επιχείρηση ως προς τη διαχείριση των συνολικών πιστοδοτικών ορίων της, περιλαμβανομένου και αυτού των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι υπό συνδυαστική μορφή (κοινό όριο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης ή/και έκδοσης εγγυητικών επιστολών). Η διαδικασία –και η ταχύτητα– έκδοσης εγγυητικών επιστολών από την ασφαλιστική εταιρεία είναι ευέλικτη και σύντομη και οι όροι είναι ανταγωνιστικοί. Επιπλέον, οι δικαιούχοι δύνανται να βρίσκονται εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. 

Η Allianz Trade στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στον κλάδο της ασφάλισης εγγυήσεων από τα μέσα του 2019. Ως μέλος του διεθνούς Ομίλου της Allianz, δύναται να παρέχει στους πελάτες της λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες αφορούν τις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς συναλλαγές. 

Αναφορικά με το σκέλος των διεθνών συναλλαγών, αξίζει να αναφερθεί η δυνατότητα παροχής αντεγγύησης (counter guarantee) σε άλλα παραρτήματα του ομίλου της Allianz Trade, καθώς και σε ένα δίκτυο διεθνών τραπεζών υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, με σκοπό την τοπική-σε ξένη χώρα έκδοση εγγυητικών επιστολών (όπου αυτό απαιτείται από τους δικαιούχους). Το εν λόγω χαρακτηριστικό και η ισχυρή πιστοληπτική διαβάθμιση της Allianz Trade αποτελούν μοναδικά πλεονεκτήματα για τις εταιρείες πελάτες, για εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές και δικαιούχους εγγυητικών επιστολών. 

Επιπρόσθετα, το διεθνές δίκτυο της Allianz Trade δύναται να στηρίξει την επέκταση των ελληνικών εταιρειών και των θυγατρικών τους σε διεθνείς αγορές με την παροχή τοπικών (στη χώρα έδρας της θυγατρικής) ορίων έκδοσης εγγυητικών επιστολών. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο κλάδος της ασφάλισης εγγυήσεων παρουσιάζει σημαντικότατη ανάπτυξη κατά την τελευταία τριετία. Η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων πραγματοποιήθηκε κατά τη χρήση του 2022, όπου τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 126,3% σε σύγκριση με τη χρήση του 2021 και η οποία αποδίδεται κατά μεγάλο ποσοστό σε συναλλαγές που σχετίζονται με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Σε υψηλό επίσης ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκε και η παραγωγή ασφαλίστρων για το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 62,4% σε σχέση με τη χρήση του 2020. 

Συνολικά, με βάση τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, το προϊόν έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς προς όφελος των επιχειρήσεων, των δικαιούχων, της ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. 

Aπό το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ασφάλιση Εγγυήσεων/Έλενα Ερμείδου)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*