Δ. Λύχρου, Μ. Τζωρτζωρής, Ι. Τοζακίδης για το παρόν και το μέλλον της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στο “Panel ΙΙ: Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση” του 16ου Ιnsurance Conference συμμετείχαν οι κ.κ. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε), Ασφαλιστικός Πράκτωρ, CEO Αττική Α.Ε Ασφαλιστικών Πρακτορεύσεων, Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ), Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων, Ιδρυτής της Liberty Insurance Agents.

Στην τοποθέτησή της η κα Λύχρου ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί την μεγαλύτερη “δύναμη” στις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων, ενώ το internet και οι direct πωλήσεις μέσω διαδικτύου κατέχουν ένα κομμάτι της πίτας, που επιτρέπει η πρόοδος και η τεχνολογία. Σύμφωνα με την κα Λύχρου, η διαμεσολάβηση είναι αναντικατάστατη, από τη στιγμή που ο κόσμος θέλει να μιλήσει ανθρώπινα για ό,τι τον απασχολεί, με φυσική παρουσία. Σχετικά με το ζήτημα τυ αθέμιτου ανταγωνισμού τόνισε ότι “με τον νόμο 4583/2018 πιστέψαμε ότι όλα θα έχουν ρυθμιστεί, υπάρχουν οι ορισμοί, πώς πρέπει να γίνεται η επαφή με τον κόσμο, με βάση την προστασία του καταναλωτή. Παρολ’ αυτά έχουν βρεθεί παράθυρα που γίνονται εκμεταλλεύσιμα από πολλές πλευρές, έχουμε εντοπίσει πρακτικές έξω από τα όρια του θεμιτού, τις έχουμε επισημάνει στον επόπτη και έχουμε στείλει τη μελέτη μας ως ΕΑΔΕ. Ο πελάτης έχει την ανάγκη της σωστής συμβουλής και ενημέρωσης” τόνισε.

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης η κα Λυχρού επεσήμανε ότι οι εξετάσεις έχουν δημιουργήσει έντονο σχολιασμό. “Είναι αναγκαίο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά σε αυτό, αν και υπάρχουν γκρίνιες, είναι χρονοβόρες και δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε γιατί θα χάσουμε την άδεια. Όμως αυτό λεει ο νόμος και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό” Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Λύχρου η βασική ένσταση της ΕΑΔΕ αφορά στο υλικό και στον τρόπο εκπαίδευσης- δεν πρέπει να είναι εταιριακά προϊοντική, αλλά να περιλαμβάνει ύλη πιο χρήσιμη σε μεγαλύτερο πλήθος συναδέλφων. Η κα Λύχρου επεσήμανε ότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των εξετάσεων είναι το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. 

“Όσον αφορά το πτυχίο Δ, πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι δεν είναι για όλα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη” πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συζήτηση περί κατάργησης της προμήθειας που διεξάγεται στην Ευρώπη, η κα Λύχρου τόνισε πως ο προβληματισμός προέρχεται από το κατά πόσο προστατεύεται ο καταναλωτής. “Δεν θεωρούμε ότι η προμήθεια δυσκολεύει την διαφανή και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Αυτο μπορεί να γίνει μόνο απο έναν διαμεσολαβητή πολύ καλλά καταρτισμένο.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις σοσν αφορά τις γνώσεις και δεν θα καταργηθούν οι προμήθειες”. 

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε στην έναρξη της τοποθέτησής του οκ. Τζωρτζωρής ανέφερε ότι η Πολιτεία γνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Το πρόβλημα σε άλλα κράτη, ανέφερε ο κ. Τζωρτζωρής,  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, σε εμάς υπάρχει υστέρηση. “Η Ελλάδα αποτελεί το hot spot για το θέμα αυτό καθώς η κλιματική αλλαγή εξαπλώνεται  με ρυθμό κατά 20%  μεγαλύτερο από άλλες χώρες, έρχονται φαινόμενα καταστροφικά για μεγάλους όγκους ανθρώπων. Αν συνυπολογισουμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμική χώρα στην Ευρώπη και 5η ή 6η στον κόσμο, έχουμε πολλαπλάσιο θέμα. Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι είμαστε λίγο ασφαλισμένοι, η ασθένεια της Ελλάδας είναι η παθητικότητα. Κάναμε μια πρόταση να δοθεί έκπτωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, για να ισοσκελίσει την δαπάνη της ασφάλισης. Τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια για το κράτος. Προσπαθούμε να πείσουμε για το αυτονόητο” είπε.

Για το ζήτημα της επαγγελματικής ευθύνης ο κ. Τζωρτζωρής ανέφερε: “Η πολιτεια αναφερόταν στο κόστος χρήματος, η παθητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση έχει να κάνει με το πολιτικό κοστος που καλούμαστε να αναλάβουμε. Όλοι οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες είναι πιθανό να κάνουν λάθος γιατί είναι άνθρωΠοι. Δεν είναι όμως σωστό αυτοί που θα υποστούν βλάβες να μην αποζημιωθούν. Ο μηχανισμός βέναια θα πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά, η ασφάλιση έχει σκοπο να προλάβει τη ζημιά”.

Αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Κύπρου, ο κ. Τζωρτζωρής είπε: Στην Ελλάδα, μόνο εμείς υποχρεουμαστε να έχουμε επαγγελματική ασφάλιση. Η Κύπρος έχει 30 επαγγέλματα υποχρεωτικής ασφάλισης, υποχρεωτική και η εργοδοτική ευθύνη στην Κύπρο. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το κόστος της ασφάλισης είναι πενιχρό”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκπαίδευσης ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ είπε ότι κατά τη γνώμη του, η λύση βρίσκεται στα πανεπιστήμια. “Για το θέμα της εκπαίδευσης, θα πρέπει να παμε να μιλήσουμε στα παιδιά, να τους πούμε ότι μπορούν να κάνουν καριέρα, να βγάλουν αρκετά χρήματα. Ακόμη και στα πανεπιστήμια δεν αναδεικνύεται σωστά το επάγγελμα. Εμεις ως ΣΕΜΑ καναμε μια μόνιμη συνεργασία, ακριβώς για να έχουμε πρόσβαση και να μπορούμε να μιλάμε με τα παιδιά”.

Ο κ. Τζωρτζωρής αναφέρθηκε στο ζήτημα των κινήτρων-αντικινήτρων ξεκινώντας την τοποθέτησή του ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, για κάθε 1 ευρώ που δημιουργεί, προσφέρει άμεσα ή έμμεσα  3,6 ευρω για την κοινωνία. “Δεδομένου αυτού θα λέγαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει για εμάς ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Όμως, δεν είμαστε καν σε ένα ουδέτερο, αλλά αντιθέτως ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μάλλον εχθρικό περιβάλλον. Έχουμε τον μεγαλύτερο φόρο ασφαλίστρων σε όλη την Ευρώπη, καθώς και φόρο στις νοσοκομειακές δαπάνες. Το ζήτημα των ανασφάλιστων είναι μεγάλο, υπάρχει κάποιος ουσιώδης ελεγκτικός μηχανισμός  πρεπει να κανουμε προσπάθειες να εκπαιδευτεί η Πολιτεία για να αναθεωρήσει όλο αυτό το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί” τόνισε. 

Στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο διαμεσολαβητής σε ένα πλάνο συνταξιοδότησης αναφέρθηκε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Τοζακίδης. “Υπάρχουν ασφαλιστικά οι κίνδυνοι που είναι αβέβαιοι και εκείνοι που σίγουρα θα συμβούν, όπως το θέμα του μελλοντικού εισοδήματος. Η μέση σύνταξη είναι γύρω στα 750 ευρώ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση είναι χειρότερη”. Ο κ. Τοζακίδης αναφέρθηκε σε 3 βασικούς πυλώνες που διαμορφώνουν το μελλοντικό εισόδημα:

  1. Κοινωνική σύνταξη , διαμορφώνεται στα 414 ευρώ και μετά προστίθεται ανάλογα τι έχει να προσφέρει ο εκάστοτε “κουμπαράς”
  2. Κίνδυνοι που πλέον είναι πολλοί
  3. Ανεργία- μη συνεχής εργασία που είναι χαρακτηριστικό της νέας γενιάς 

Ο δείκτης εξάρτησης συνταξιουχων εργαζομένων διαμορφώνεται πλέον στο  1,7, ενώ υπάρχουν και επιμέρους οικονομικές σνέπειεςσε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν- όπως η πανδημία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Τοζακίδη,  ο  ρόλος του διαμεσολαβητή είναι σημαντικός: Eνα συνταξιοδοτικό πλάνο πρέπει να καταρτιστεί έπειτα από πολλή μελέτη και θα πρέπει να υπολογιστει η κοινωνική ασφάλιση και να ξέρουμε αν υπάρχει επικουρική. Έπειτα έχουμε τα ΤΕΑ που παρέχονται φορολογικά κίνητρα καθώς και η ατομική πρόβλεψη.

Ο κ. Τοζακίδης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητής να είναι “καλά μελετημένος” και να θέτει υπόψη του μια σειρά από παράγοντες για να διαμορφώσει ένα τελικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει φοροαπαλλαγή από τέτοιου είδους προγράμματα.

Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης του κλάδου, διαπίστωσε ότι “έχουμε μια περισσότερο ποιοτική είσοδο ανθρώπων στο επάγγελμα αλλά μικρο αριθμό νέων συναδέλφων. Σήμερα έχουμε 12500-13000 διαμεσολαβούντες και αναμένεται και η έξοδος αρκετών. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι κάτι δεν εχουμε κάνει καλά, το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει δεν προσελκύει νέους ανθρώπους”.

Ένας παράγοντας που συνδράμει σε αυτό είναι κατά τον κ. Τοζακίδη η έλλειψη των τεχνολογικών μέσων. “Δεν έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο τεχνολογικό περιβάλλον, με την είσοδο της ΑΙ και άλλων τεχνολογιών” είπε. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύουν στο ελεύθερο δίκτυο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το φορολογικο καθεστώς θα πρέπει να αλλαξει για έναν νέο επαγγελματία.

Στο “μέτωπο” της Υγείας, ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ ανέφερε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, παρατηρείται αύξηση της “πίτας” στα συμβόλαια Υγείας, αλλά και στα ομαδικά. 

“Περίπου έχουμε συνολικά γύρω στο 1,5 εκατ. ασφαλισμένους μιλάμε για 3ο πυλώνα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν χρησιμοποιούν την κοινωνική ασφαλιση, είναι δύο παράλληλοι δρόμοι που συνυπάρχουν”.

Όπως ανέφερε ο κ. Τοζακίδης, αυτά τα συμβόλαια “μεταφράζονται” σε τζίρο 740 εκατ. ευρώ στα ασφάλιστρα, ένα ποσόν που χαρακτήρισε “μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πολίτες δίνουν 5,5 δις από την τσέπη τους για την υγεία”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*