WΕF: 5 στοιχεία που δείχνουν ότι η ασφάλιση μπορεί να προσφέρει σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο

Η προβλεψιμότητα έχει δύναμη. Zούμε σε εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες εποχές με αρνητικές εξελίξεις να συγκλίνουν ταυτόχρονα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό δημιουργεί αστάθεια σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σε έναν τέτοιο αβέβαιο κόσμο, οι ασφαλιστικές εταιρείες αμοιβαιοποιούν τον κίνδυνο και παρέχουν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Παρέχουν σταθερότητα και όχι μόνο.

Μάθημα 1: Οι ασφαλιστές παρέχουν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας και ασφάλειας.

Οι ασφαλιστές υπάρχουν για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακολουθούν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους με την πεποίθηση ότι οι συνέπειες ενός ανεπιθύμητου συμβάντος μπορούν να μετριαστούν. Παρέχουν έναν βαθμό βεβαιότητας, προστατεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία και παρέχοντας προστασία. Παρέχουν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο. Το κάνουν ως έμπειροι διαχειριστές κινδύνου — αλλά και ως μακροπρόθεσμοι στοχαστές, αντανακλώντας τη φύση των υποχρεώσεων των πελατών τους.

2. Οι τρέχουσες προκλήσεις θα οδηγήσουν τις συζητήσεις γύρω από την κοινή ευθύνη.

Την τελευταία δεκαετία, νέα και καταστροφικά γεγονότα εμφανίστηκαν στο ραντάρ εισάγοντας εντελώς νέα δυναμική που ανάγκασε τον ασφαλιστικό κλάδο να κάνει μία παύση και να στοχαστεί.

Έχουμε δει μαζικά γεγονότα με τεράστιο αντίκτυπο όπως: πανδημίες, σημαντικά εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα, κίνδυνος στον κυβερνοχώρο και τρομοκρατία. Πολλά εξ αυτών έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους ταυτόχρονα. Εκεί εναπόκειται ένα δίλημμα. Ενώ τεχνικά, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποτελούν μέρος της αμοιβαιοποίησης, στην πραγματικότητα ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί μόνος του να καλύψει αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να δημιουργηθούν συστήματα ομαδοποίησης μεταξύ ασφαλιστών, αντασφαλιστών και κυβερνήσεων, και η συνεργασία πρέπει να γίνει τώρα σε ευρεία κλίμακα.

3. Οι θετικές δυνατότητες των ασφαλιστών ως μακροπρόθεσμων επενδυτών

Μεταξύ των άλλων σταθεροποιητικών χαρακτηριστικών που έχουν οι ασφαλιστές, που τους διακρίνει από άλλους κλάδους σε περιόδους προκλήσεων, είναι ο ρόλος τους ως επενδυτές. Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές μεγάλης κλίμακας μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» στην κίνηση προς πιο βιώσιμες επενδύσεις. Επενδύοντας στα σωστά assets σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, και με την απομάκρυνση από τις «επιβλαβείς» κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι ασφαλιστές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Μάθημα 4: Οι ασφαλιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πείρα τους σε συνεργασία για να επιτύχουν περισσότερα.

Οι ασφαλιστές έχουν εμπειρία. Κάνουν τα πράγματα να συμβούν μέσω της συνεργασίας γύρω από θέματα που είναι κρίσιμα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή: επενδύσεις υποδομής, προληπτικά μέτρα γύρω από θέματα ESG και οι μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η γήρανση της κοινωνίας, την υγεία και οι συνταξιοδοτικές διατάξεις — τομείς για τους οποίους οι κυβερνήσεις υφίστανται πιέσεις.

Η στενότερη συνεργασία με κρατικούς φορείς και η αναζήτηση άλλων λύσεων παρέχει μια ευκαιρία για συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο μέλλον. Οι ασφαλιστές είναι σε θέση να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση του κινδύνου και τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα.

Μάθημα 5: Αν και δεν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα, οι ασφαλιστές θα συνεχίσουν να προσπαθούν

Σε δύσκολους καιρούς, η πρόβλεψη και οι τάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο για τους ασφαλιστές αλλά και τους πελάτες είναι σταθερή. Δεν υπάρχει de facto πρόγραμμα «catch all» που να μπορεί να προβλέψει με 100% βεβαιότητα οτιδήποτε μας συμβεί.

Οι ασφαλιστές έχουν ευθύνη απέναντι στους πελάτες τους να συνεχίσουν να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, παρακολουθώντας συνεχώς πέρα από τον ορίζοντα για να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει. Αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους κλάδους. Η προσέγγιση του ασφαλιστικού τομέα για την πρόβλεψη του κινδύνου μπορεί και πρέπει να αντικατοπτρίζεται και από άλλους κλάδους.

Αν και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι σαφώς απρόσβλητες από τις επιπτώσεις των ακραίων γεγονότων, μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην παροχή σταθερότητας στις αγορές, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες — περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Η ασφάλιση είναι εν ολίγοις ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας. Παρέχει βασική προστασία, προβλέψιμα αποτελέσματα και έξυπνες βιώσιμες επενδύσεις. Οι ασφαλιστές είναι ειδικοί συνεργάτες και μακροπρόθεσμοι στοχαστές: ένα κομμάτι φωτός που αντιπροσωπεύει την ελπίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*