Συντάξεις: Μαζικό κύμα φυγής με 180.000 αιτήσεις για σύνταξη έως τον Οκτώβριο

Μαζικές είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατίθενται καθώς μόνο μέχρι τον Οκτώβριο φέτος είχαν κατατεθεί 180.000 αιτήσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν έως το τέλος του χρόνου τις 200.000. Πρόκειται για μία τεράστια απόσυρση εργατικού δυναμικού.

Προφανώς οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και οι πιέσεις που ασκεί η ΕΕ για ταχύτερη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων, έχουν κάνει πολλούς να σπεύδουν.

Ωστόσο το γεγονός παραμένει ότι ένα μεγάλο πλήθος εργαζομένων αποσύρεται. Εκτιμάται μάλιστα ότι με τις αναμενόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2023, ο αριθμός των αιτήσεων θα φθάσει τις 600.000 στην τριετία μεταξύ 2021-2023.

Το 2020 οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη ήταν 176.000 στο σύνολο του έτους, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί στο δεκάμηνο. Πέρυσι οι αιτήσεις έφθασαν τις 212.151, με εκπαιδευτικοί και υγειονομικούς υπαλλήλους να έχουν μεγάλο μερίδιο. Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο δημόσιο, κινεί το κύμα φυγής.

Βεβαίως επικρατεί και ανασφάλεια στους εργαζομένους του δημοσίου ότι «θα βγουν χαμένοι αν υποβάλουν αίτηση το 2023, ενώ ισχύει το αντίθετο. Μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που αναζητούν «γκρίζα» αδήλωτη εργασία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με τη σύνταξη, ενώ εξακολουθούν να εργάζονται με το αίτημα για συνταξιοδότηση έχοντας μείνει με την εντύπωση ότι η εκκαθάριση καθυστερεί, ενώ αυτό δεν ισχύει πλέον και αντίθετα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

Τέλος υπάρχει και η κατηγορία όσων καθυστερούσαν την αίτηση ακριβώς από το φόβο των καθυστερήσεων. Ωστόσο από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ διαβεβαιώνουν ότι οι συντάξεις, θα δοθούν εντός 3 μηνών.

ΝΑΚ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*