ΕΦΚΑ: Οριστικά ανασφάλιστοι όσοι επαγγελματίες δεν ρυθμίσουν οφειλές

Από την 1η Μαρτίου περίπου 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί θα μείνουν εκτός δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αν δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα η οποία λήγει αύριο 29 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα οι οφειλέτες μη μισθωτοί θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας αλλά δε θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π

Από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφερόμενη στην «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» είπε: «Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Η οικονομία μας καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο» είπε και σημείωσε: «η δυνατότητα αυτή δόθηκε το 2014, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, όταν Κυβέρνηση ήταν και πάλι η ΝΔ». Ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά, στα άτομα με αναπηρία και στους χρονίως πάσχοντες, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπενθύμισε ότι: «καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συντογραφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει προγενέστερη απόφασή του 2022».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε: «Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση».

One comment

  1. Ρύθμιση η μη πάλι ακασφαλιστους μας άφησαν. Η κατάσταση είναι τραγική. Όποιος θέλει έχω διαθέσιμες όλες τις αποδείξεις πληρωμής. Για να μη μου πει κάποιος ότι δεν τα έκανα καλά και κάποια εκκρεμότητα έχω .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*