Νέο σαφάρι ελέγχων για ανασφάλιστα ΙΧ

Ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και εικονικές ακινησίες αυτοκινήτων, μπαίνουν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του υπουργείου Μεταφορών.

Όπως γίνεται γνωστό στόχος είναι το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι τόσο για το τρέχον έτος όσο και τα προηγούμενα και στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν εκκρεμότητες θα “μπλοκάρονται” όλες οι πράξεις μεταβίβασης αυτοκινήτων για τις οποίες προηγουμένως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πλέον μέσω εφαρμογών διαλειτουργικότητας των συστημάτων της ΑΑΔΕ και της ΕΛΑΣ, στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με πράξη της αστυνομικής αρχής, από την οποία επιστρέφονται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τα ανασφάλιστα ΙΧ, πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα που έχει επισημάνει πολλάκις η ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του κλάδου τα ανασφάλιστα οχήματα άγγιξαν ακόμη και τις 700.000 τους προηγούμενους μήνες, δημιουργώντας “πονοκέφαλο”.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι ζημιές από ανασφάλιστα αυτοκίνητα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ειδκότερα, οι εν λόγω ζημιές διαμορφώθηκαν στις 748 όταν ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ανέλθει στις 614.

Με όπλο το Open Car

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα υπηρεσία “Open Car” μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:

-Αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί

-Αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης και το χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος.

-Δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*