Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια… 

Ανάμεσα σε όλα εκείνα που… περιμένει η ασφαλιστική αγορά από την Πολιτεία –πολλά από τα οποία λέγονται στο αφιέρωμά μας διά στόματος των ανθρώπων που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο– είναι και το τεράστιο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτήν τη στιγμή, κινούνται στους δρόμους της χώρας περίπου 500.000 οχήματα που είναι ακάλυπτα από ασφάλιση.

Σχετικός νόμος για την πάταξη του φαινομένου –μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ώστε να εντοπίζονται τα ανασφάλιστα και να τιμωρούνται οι παραβάτες– υπάρχει από το 2015, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται.

Το θέμα άνοιξε και πάλι ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος, με σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, εκφράζει την ελπίδα ότι, επιτέλους, θα υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας. Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενημερώνουν θεσμικά όλους τους αρμόδιους φορείς για την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής του νόμου, όμως χωρίς αποτέλεσμα μέχρι και αυτήν τη στιγμή.

«Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και που φαίνεται ότι η ψηφιοποίηση έρχεται να αλλάξει προς το καλύτερο τη λειτουργία του κράτους, θεωρούμε αδιανόητο να μην μπορούν να διασταυρωθούν τα στοιχεία των κατόχων οχημάτων ώστε να εξουδετερώσουμε, μια και καλή, αυτήν τη “βόμβα” των ανασφάλιστων οχημάτων. 

Δεν μπορεί, το 2023, οχήματα που είναι στη βάση δεδομένων της εφορίας να μην εμφανίζονται στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων κυκλοφορούντων οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών. 

Μόνο με την εφαρμογή του νόμου μπορεί να παταχθεί η αντικοινωνική συμπεριφορά κάποιων, που, ενώ γνωρίζουν ότι το όχημά τους είναι ανασφάλιστο, επιλέγουν συνειδητά να κυκλοφορούν ως δημόσιος κίνδυνος» αναφέρει σχετικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου. 

Τι μπορεί κανείς να συμπληρώσει… Απλά, να παραδεχθεί, για άλλη μία φορά, ότι πρόκειται για μια «πληγή» τόσο για την οικονομία και την ασφαλιστική αγορά όσο, κυρίως, για το κοινωνικό σύνολο, καθώς οι συνέπειες κάποιου που θα εμπλακεί σε ατύχημα ή δυστύχημα είναι οδυνηρές. Για να μπορέσει να αποζημιωθεί το θύμα ενός τροχαίου και να ανταποκριθεί στα έξοδα θεραπειών ή νοσηλειών, πρέπει να «τρέξει» πολύ δύσκολες διαδικασίες αξίωσης χρηματικών ποσών. Με άλλα λόγια, αφού υπάρχει η σχετική νομοθεσία, γιατί να μην τηρείται;

Από το INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*