Κ2: Χάος με τον ΕΝΦΙΑ και την έκπτωση 10%

της Ελενας Ερμείδου

Και, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και άπαντες εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς και θεσμικοί φορείς με παρεμβάσεις τους ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες καθώς το κίνητρο δεν είναι ισχυρό για να αυξηθεί η ασφαλιστική βάση, αρκετοί από όσους έκαναν τις σχετικές καταχωρήσεις στην πλατφόρμα Myproperty της ΑΑΔΕ ανακαλύπτουν ότι δεν θα λάβουν έκπτωση γιατί τους έλειπαν ορισμένες προϋποθέσεις για τις οποίες είχε γίνει αναφορά στο IW σε προγενέστερα άρθρα.

Κάποια από τα ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί, κάποιοι είχαν ασφαλίσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα ενώ δεν είχαν δηλωθεί οι βοηθητικοί χώροι. Κάποια διαμερίσματα δεν είχαν δηλωθεί στα ασφαλιστήρια των πολυκατοικιών αλλά και κάποιες κατοικίες που είχαν δηλώσει τους χώρους δεν είχαν τις απαραίτητες καλύψεις για να λάβουν την έκπτωση, σύμφωνα με τον Nίκο Κεχαγιάογλου διευθύνοντα σύμβουλο στην  Κ2.

Ο ίδιος προσθέτει: ‘ο ορισμός του ‘’πολύ κακό για το τίποτα’’. Το χειρότερο όλων όμως ήταν η αντίδραση πολλών πολιτών οι οποίοι αφούαφυπνίστηκαν όταν ήταν πλέον αργά διεκδίκησαν πολύ δυναμικά την έκπτωση άσχετα αν την δικαιούνταν ή όχι. Το θέμα παρόλα αυτά ήταν ήδη γνωστό στο ευρύ κοινό από τις προεκλογικές διακηρύξεις της κυβέρνησης και όσοι ενδιαφέροντανθα έπρεπε να λάβουν τα μέτρα τους».

Τα συμβάντα με την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ αναδεικνύουν την παντελή έλλειψη,  αναφέρει, στρατηγικής της Πολιτείας να εμφυσήσει την συνειδητοποίηση της σημαντικότητας της ασφάλισης στους πολίτες, και την -επακόλουθη- σύγχυση των πολιτών για το τι πρέπει να περιμένουν από την ασφάλισή τους.

«Η πολιτεία παίρνοντας ένα μέτρο υπό την πίεση των συνεπειών της κλιματικήςκρίσης ‘’ώδινεν όρος και έτεκεν μυν’’. Η μιζέρια της να θεσμοθετήσει κάτι πολύ πιοθαρραλέο, το οποίο πραγματικά θα δημιουργούσε ρεύμα ασφαλιστικής κουλτούρας, ‘’μάτιασε’’ και την διαδικασία πιστοποίησης την οποία ζούμε αυτές τις ημέρες,με αποτέλεσμα περισσότερο να δυσφημιστεί παρά να διαφημιστεί η χρησιμότητα της ασφάλισης.

Όπως πολλάκις έχει γράψει το IW για την άρνηση της Πολιτείας να αναλάβει ρόλο στην ασφάλιση και την αποζημίωση, νοικοκυριών και επιχειρήσεως έτσι και η Κ2 τονίζει ότι αποτελεί ζήτημα έρευνας το γεγονός αυτής της άρνησης της πολιτείας να αποδεχτεί και να εισαγάγει στην ελληνική κοινωνία μια πραγματικά φιλελεύθερη ασφαλιστική ατζέντα, την στιγμή που οι ασφαλιστική αγορά αποτελεί τον κεντρικό οικονομικό πυλώνα της παγκοσμίου οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, η ΑΑΔΕ στα τέλη του μήνα θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη του Απριλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*