Εξαγορές στην Ελλάδα: Σημαντική συνεισφορά από τον ασφαλιστικό κλάδο – τι δείχνει η μελέτη της PwC

Το 2021 χαρακτηρίστηκε από ενδιαφέρον για πολύ μεγάλες συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν στην αρχή του επόμενου έτους, αναφέρει σε ειδική μελέτη της για τη πορεία των εξαγορών και συγχωνεύσεων η PwC. Σημαντική συμμετοχή είχε και ο ασφαλιστικός κλάδος με συμφωνίες που απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Όπως αναφέρει η PwC, oι Ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά € 12δισ. το 2021, εκ των οποίων τα €4,3δισ. προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), € 4,2δισ. αφορούν εταιρικά ομόλογα, € 512εκ. από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς Επενδυτές €3,0 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, στα € 12,1δισ.1 ανήλθαν οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το 2021, πραγματοποιήθηκαν 76 Ε&Σ. Εξ’ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα € 1,4δισ. Η εικόνα για το 2021 κυριαρχείται από έντονη διακλαδική δραστηριότητα Ε&Σ, με τον κλάδο των TMT να ξεχωρίζει. Οι εισερχόμενες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά σε αριθμό (κατά 2 συναλλαγές), όμως μειώθηκαν σε μέση αξία κατά € 18εκ. Παράλληλα, οι εγχώριες συναλλαγές αυξήθηκαν σε αριθμό (κατά 7 συναλλαγές) αλλά η μέση αξία τους μειώθηκε κατά 34% (κατά € 17εκ.).

Η αξία των ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκαν το 2021 ανέρχεται σε συνολικά € 3,0δισ. και αποτελείται από τη συμφωνία της ΔΕΔΔΗΕ με την Macquarie Asset Management ύψους € 1,3δισ., την αξιοποίηση του Ελληνικού από την Lamda Development αξίας € 915εκ., την συμφωνία της ΔΕΠΑ Υποδομών με την Italgas ύψους € 733εκ. (65% στο Ελληνικό Δημόσιο και 35% στα ΕΛΠΕ) καθώς και από την παραχώρηση των ακινήτων Golf-North Afantou στη MA Angeliades Hellas από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το 2021, ο αριθμός των συναλλαγών κάτω από € 100εκ. αυξήθηκε κατά 18 συναλλαγές σε σχέση με το 2020.

Η ελληνική οικονομία μπήκε σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης το 2021, σημειώνοντας μεγέθυνση ύψους 8,5%. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να μειώσουν τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας για το 2023.

Το 2021 ήταν χρονιά σταθμός για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αφού περίπου 40 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπό τη μορφή τιτλοποίησης πωλήθηκαν σε funds, με τη συναλλαγή Galaxy να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ΜΕΔ στην Ευρώπη. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα € 12δισ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις των μηεξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεών τους και των πωλήσεων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, θα ξεπεράσουν το 2022 τα €10 δισ. λογιστικής αξίας.

Οι 20 μεγαλύτερες Ε&Σ που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2021, ανήλθαν σε € 265,6δισ., από τις οποίες 22% αφορούσαν τον κλάδο των ΤΜΤ, 19% τον κλάδο της Βιομηχανίας, 13% τον κλάδο της Λιανικής,
Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ακίνητης Περιουσίας και 12% Υπηρεσιών.

Η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ παγκοσμίως βάσει αριθμού συναλλαγών και βάσει αξίας συναλλαγών σε συναλλαγές μεταξύ $10εκ.-$300εκ.

Το 2022 οι συναλλαγές Ε&Σ καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα € 8,6δισ. ως αποτέλεσμα ήδη συμφωνηθέντων συναλλαγών ή συναλλαγών στα τελικά τους στάδια.

Στις 5 σημαντικότερες εξαγορές το deal Generali – ΑΧΑ Ασφαλιστική

Στις 5 μεγαλύτερες Ε&Σ το 2021 συμμετέχουν ξένοι επενδυτές και ανήλθαν σε € 1,4δισ, ενώ αντιπροσωπεύουν το 32% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Στην 5η θέση διακρίνεται η συμφωνία εξαγοράς της AXA από τη Generali έναντι 167 εκατ. ευρώ.

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο έτη επανήλθε το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με την είσοδο 3 εταιρειών κάθε έτος στο ΧΑΑ. Για το 2021 ξεχωρίζει η είσοδος της Interlife Ασφαλιστικής στην Κύρια Αγορά στις αρχές του έτους.

Μεταξύ άλλων στη μελέτη της PwC διακρίνεται και η κίνηση του ομίλου Howden Matrix που εξαγόρασε την ATS Insurance Agents, που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Μέσω της εξαγοράς, επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε τομείς του τουρισμού, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της αγροτικής οικονομίας.

Επίσης, η Achmea BV με έδρα την Ολλανδία, εξαγόρασε την Money Market SA (insurancemarket.gr), εταιρία ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών με έδρα την Ελλάδα. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε μέσω της θυγατρικής της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican

Για το 2022

Ιστορικά υψηλές εξαγορές & συγχωνεύσεις έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται να ολοκληρωθούν το 2022. Οι Ε&Σ το 2022 φαίνεται να ξεπερνούν τα € 6,3δισ., με επιπλέον € 2,3δισ. να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις.

Χρημ/κες Υπηρεσίες

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών το 2022. Η απόκτηση του 49% του μεριδίου της Viva Wallet θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα € 1,02 δισ.

Στον τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών, η ΝΝ, ολοκλήρωσε τέλος Ιανουαριου 2022 την εξαγορά της Metlife Ελλάδος, ενώ η Allianz ανακοίνωσε την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης με το τίμημα να διαμορφώνεται στα € 207εκ.

Στον τομέα των καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Alpha Bank παραχωρεί το 51% της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών στην ιταλική Nexi έναντι € 157εκ., η Τράπεζα Πειραιώς παραχωρεί το 100% της Piraeus Bank Merchant Acquiring Business στην Euronet Worldwide έναντι € 300εκ., η Εθνική παραχωρεί το 51% της NBG Merchant Acquiring Business στην Evo Payments έναντι € 158εκ. ενώ η Eurobank, το 80% της Eurobank Merchant Acquiring Business στην Worldwide.

Έως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παραχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC. Η συνολική συνολική αξία των συναλλαγών του κλάδου κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα € 2,4δισ.

επιμέλεια: Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*