Κυριάκος Μερελής: Ας υπάρξει μια Ανεξάρτητη Αρχή για την Εποπτεία της Ιδιωτικής Ασφάλισης

του Κυριάκου Μερελή*

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού και η ανησυχητική αύξηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές σε καθημερινή  βάση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την επανεξέταση της προοπτικής του lock down, την επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, την ανοδική τάση των τιμών της ενέργειας και το γενικευμένο κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, προκαλούν νέο κύμα πιέσεων στην οικονομία.

Κι ενώ στα τέλη του καλοκαιριού υπήρχε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, οι τρέχουσες συνθήκες και δεδομένα, ανατρέπουν άρδην τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις.

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό και εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που είναι προ των πυλών, δεν θα μπορέσει να δράσει τονωτικά, δίνοντας έστω και πρόσκαιρη ανάσα ζωής στην οικονομία και ειδικά στο εμπόριο.

Είναι σημαντικό εξάλλου να επισημανθεί ότι πέραν των νέων, ειδικών προβλημάτων της πανδημίας, που πλήττουν την πλειονότητα των οικονομικών κλάδων, ο καθένας από αυτούς «κουβαλάει» άλυτες επί σειρά ετών παθογένειες και αδυναμίες, ανεπάρκειες ή κενά του νομοθετικού πλαισίου,  καθώς και την παντελή έλλειψη  εποπτικού ελέγχου στην εφαρμογή και τήρηση των νόμων.

Εν μέσω λοιπόν του σημερινού άκρως δυσμενούς  τοπίου, που προβάλλει επιτακτικά  την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας  και κάθε παραγωγικού κλάδου χωριστά, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να επικεντρώσουν ταυτόχρονα την προσοχή τους στην αντιμετώπιση και επίλυση ανοιχτών κλαδικών ζητημάτων, όπου υπάρχουν.

Επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις, αν και απαραίτητες στην παρούσα  συγκυρία, δεν είναι ικανές από μόνες τους να οδηγήσουν σε ομαλή προσαρμογή επιχειρήσεων και καταστημάτων στις νέες  συνθήκες και πολύ περισσότερο στην ισόρροπη ανάπτυξη του συνόλου των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

Ειδικά, για το θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης και τον επαγγελματικό κλάδο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί άμεσα το μεγάλο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, που υφίστανται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και από τις Τραπεζικές επιχειρήσεις, με τις πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων και υπηρεσιών με online και direct διαδικασίες ή με την μορφή aggregator.

Και στις δύο περιπτώσεις, με αθέμιτες πρακτικές καταστρατηγούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, αδιαφορώντας για την τήρηση των βασικών Κανόνων Υποχρεωτικής Προσυμβατικής ενημέρωσης, προσφέροντας ωφελήματα, μη προβλεπόμενα από το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο (Ν4583/2018), ενώ συστηματικά κάνουν χρήση μη Πιστοποιημένων Υπαλλήλων στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των διατάξεων Ν.4583/2018.

Έχει λόγου χάριν καταγγελθεί ότι τραπεζικές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες την θέση ισχύος τους έναντι του πελάτη, εξαναγκάζουν τους πελάτες-δανειολήπτες τους να αγοράσουν ασφαλιστικά προϊόντα των Ασφαλιστικών Εταιρειών, με τις οποίες συνδέονται και στη συνέχεια να προχωρούν σε αυτόματη πληρωμή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους χωρίς τη γνώση και συγκατάθεσή τους, παρόλο που υπάρχει εν ισχύ εξωτραπεζικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Έχει ακόμη καταγγελθεί η έκδοση αποταμιευτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων υποστηρίζοντας παραπλανητικά ότι είναι «απλοί» αποταμιευτικοί λογαριασμοί με εγγυημένη απόδοση, ή η παροχή «οικονομικότερων» πυρασφαλιστηρίων με λιγότερες καλύψεις από αυτές που απαιτούνται από τις τράπεζες για τη σύναψη εξωτραπεζικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξαναγκάζονται σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές των παραπάνω εναλλακτικών δικτύων, στο σύνθετο και πολυδαίδαλο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ο κλάδος με τα συνδικαλιστικά και επιμελητηριακά του όργανα έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα στους συναρμόδιους Κυβερνητικούς Φορείς, προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ενώ με σειρά διαβημάτων έχει κρούσει «καμπανάκι» προς την Εποπτική Αρχή της Ιδιωτικής Ασφάλισης και την Τράπεζα της Ελλάδος, για θέματα που αφορούν σε πρακτικές Αθέμιτου Ανταγωνισμού μεταξύ των καναλιών Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων.

Απαιτείται να πάρουν επιτέλους θέση.

Είναι ενημερωμένοι και οφείλουν να συζητήσουν τις προτάσεις των συνδικαλιστικών και Επιμελητηριακών οργάνων του κλάδου ώστε να περιφρουρηθούν οι νόμοι και οι κανόνες.

Πιστεύω βαθιά μάλιστα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει οργανωμένα ο δημόσιος διάλογος, προκειμένου την εποπτεία του χώρου της ιδιωτικής ασφάλισης ν’ αναλάβει μια Ανεξάρτητη Αρχή.

Ιδιαίτερα τώρα που διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο συμμετοχής της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο ασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό και υγειονομικό) σύστημα της χώρας, καθώς και στη συμβολή της στην προστασία και αποζημίωση περιουσιακών στοιχείων, έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή.

Διαφορετικά, η χαώδης κατάσταση που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σύντομα θα καταστεί μη αναστρέψιμη.

*Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ε.Ε.Θ, Οικονομικός Επόπτης International Chamber of Commerce (ICC) HELLAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*