Φορομπηχτική απόχη στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

της Ελενας Ερμείδου

Για ποιους έχει σημασία κάθε χρόνο να ακούγονται σκέψεις , προτάσεις και υποσχέσεις για την μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απονομή δικαιοσύνης, όταν η αδικία αναπαράγεται;  Όταν τα νέα φορολογικά σχέδια γράφονται πάνω σε αποτυχημένα αναχρονιστικά μοντέλα;.

Η αποτυχία, όταν γίνεται μάθημα είναι μεγάλο δώρο, αν όχι, τότε αυτοί που αποφασίζουν για τους άλλους είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αν, η αποτυχία γίνει μάθημα ανοίγει νέες ευκαιρίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία που δεν θα γνωρίζαμε, αν τα πράγματα έβγαιναν με την πρώτη. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε,  αν ο σκοπός είναι καθαρός.

Και αφού συμφωνούμε, ας έρθουμε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μπάζει είναι αναχρονιστικό, όπως διαπιστώνει το ΕΕΑ, η ΕΕΑΕ, ο ΣΠΑΤΕ, η ΠΟΑΔ και άλλοι.  Πρώτα από όλα για να πιστέψει κάποιος σε κάποιον, να ακολουθήσει κάποιος κάποιες αρχές, χωρίς να χρειάζεται να πέφτει σε παγίδες δεν θα πρέπει ο σχεδιασμός να είναι δίκαιος;  Πώς να συμμορφωθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές (και όχι όπως λαθεμένα γράφονται στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ασφαλιστικοί σύμβουλοι); Το σχέδιο πήζει στις διακρίσεις.

Διαχωρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο τη φύση του κλάδου. Διαχωρίζει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που  συμβάλλονται με μέχρι δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αυτούς  που συνεργάζονται με πέραν των δύο ασφαλιστικών επιχειρήσεων.  Ο περιορισμός αυτός συνάδει με την κανονιστική νομοθεσία;

Η πλειοψηφία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τονίζει η ΠΟΑΔ  αποτελείται από Ασφαλιστικούς Πράκτορες που λόγω της φύσης του επαγγέλματος διαχειρίζονται πάνω από δύο ασφαλιστικές συμβάσεις.

Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που είναι αμιγώς εταιρείες κλάδου ζωής και υγείας , εταιρείες μεικτές και εταιρείες αμιγώς γενικών κλάδων. Ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής μπορεί να αποκλειστεί από τη  νομοθεσία και το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να μην παρέχει ολοκληρωμένα τις υπηρεσίες, όπως αυτές ορίζονται τόσο από την Εθνική όσο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ;

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν διευρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ; Ποιος είναι ο στόχος να κλείσουν όλα τα μικρά γραφεία ;

Η φορολογική αστάθεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της Ελλάδας, αποτρέπει το Επιχειρείν και αποτρέπει και τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Αποτελεί αναμφισβήτητα μία μεγάλη πρόκληση αλλά αν δεν υπάρξει η ευρύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος θα γίνει και πάλι μία τρύπα στο νερό. Και μετά από ένα χρόνο θα διαπιστωθεί η τρύπα στα φορολογικά έσοδα και τα λάθη και πάλι θα δημιουργηθούν οι προσδοκίες για δικαιοσύνη..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*