Επενδυτικές συστάσεις στα social media: Προσοχή εφιστά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, η ρυθμιστική αρχή των αγορών κινητών αξιών της ΕΕ, εξηγεί τους κανόνες που εφαρμόζονται σε καταστάσεις στις οποίες κάποιος, εγκατεστημένος εντός ή εκτός της ΕΕ, διαδίδει πληροφορίες που προτείνουν μια επενδυτική απόφαση σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα της ΕΕ (π.χ. μετοχές ή ομόλογα), που απευθύνονται σε ευρύ κοινό.

Για παράδειγμα, η διάδοση πληροφοριών μπορεί να περιλαμβάνει την διατύπωση απόψεων σχετικά με την τρέχουσα ή μελλοντική τιμή μιας συγκεκριμένης μετοχής.

Στο δίκαιο της ΕΕ, αυτό ονομάζεται επενδυτική σύσταση.

Τι είναι οι επενδυτικές συστάσεις; Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει τις επενδυτικές συστάσεις ως κάθε πληροφορία που συνιστά ή προτείνει μια επενδυτική στρατηγική, ρητά ή έμμεσα, όσον αφορά ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα ή τους εκδότες, συμπεριλαμβανομένης κάθε γνώμης όσον αφορά την παρούσα ή μελλοντική αξία ή τιμή των μέσων αυτών, οι οποίες προορίζονται για διαύλους επικοινωνίας ή για το κοινό. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μπορεί να είναι εκθέσεις αναλυτών, άρθρα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος πρέπει να διαβάσει αυτή τη Δήλωση; Όποιος προτείνει επενδυτική σύσταση με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας και όποιος λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει επενδυτικών συστάσεων που έχουν λάβει χώρα σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Αυτό περιλαμβάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το ενδεχόμενο παραπλάνησης των επενδυτών. Οι επενδυτικές συστάσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο — και διαφανή — τρόπο, ώστε οι επενδυτές, πριν λάβουν οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση, να μπορούν να γνωρίζουν και να αξιολογούν:

1) την αξιοπιστία της σύστασης — και κατά πόσο αυτή είναι αντικειμενική και

2) τυχόν συμφέροντα όσων προβαίνουν σε συστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να εκφράσουν απόψεις χωρίς να μπορούν να βλάψουν δυνητικά άλλους κατά τη διαδικασία.

Ποιος παράγει επενδυτικές συστάσεις; Συνήθως, επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και χρηματομεσίτες, αλλά και χρηματοοικονομικοί αναλυτές. Ωστόσο, άλλα άτομα που προτείνουν μια επενδυτική στρατηγική θα μπορούσε, επίσης, να θεωρηθεί ότι παράγουν επενδυτικές συστάσεις, όταν η πρόταση προορίζεται για ευρύτερη διάδοση. Αυτό περιλαμβάνει την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, εάν κάποιος παράγει συχνά επενδυτικές συστάσεις, σκοπεύει να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό και παρουσιάζεται ότι διαθέτει χρηματοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να

Ποιοι είναι οι κανόνες; Οι κανόνες περιλαμβάνονται στον κανονισμό της ΕΕ για την κατάχρηση της αγοράς. Απαιτούν από όσους παράγουν επενδυτικές συστάσεις να γνωστοποιούν την ταυτότητά τους, να παρουσιάζουν τις συστάσεις με αντικειμενικό τρόπο και να γνωστοποιούν όλες τις σχέσεις ή τις περιστάσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αντικειμενικότητα. Για τους εμπειρογνώμονες, πρέπει να τηρούνται πρόσθετοι κανόνες.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων; Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ παρακολουθούν προληπτικά τη συμπεριφορά, τις εντολές και τις συναλλαγές των επενδυτών στην αγορά. Εάν υφίσταται λόγος, διεξάγουν έρευνα. Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες σχετικά με τις επενδυτικές συστάσεις, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ή περαιτέρω εποπτικές ενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν την παραπομπή στις εισαγγελικές αρχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*