Τιμητική διάκριση στη Β. Λαζαράκου: 4 στόχοι, η εξωστρέφεια και τα επιτεύγματα της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Τιμητική διάκριση ως η «Εμβληματική Προσωπικότητα της Κεφαλαιαγοράς για το 2023»
έλαβε η κα Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Δ.Σ. της ESMA και της IOSCO, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2023. Η κα Λαζαράκου σε δηλώσεις της ανέφερε τους τέσσερις στόχους που είχε θέσει ως προτεραιότητες στην έναρξη της θητείας της:

“Όταν πήγα στη Βουλή να διοριστώ είχα θέσει 4 στόχους, τρεις ελληνικούς και έναν ευρωπαϊκό:

Ο πρώτος ήταν οι αλλαγές στη νομοθεσία, όπου έπρεπε να γίνουν. Κάναμε μια εισήγηση για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, τα οποία έχω να πω πως μας ανέβασαν πιο πάνω. Είχαμε πλέον ενσωματώσει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονταν στις άλλες χώρες. Αυτός ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση επρόκειτο για μια πολύ καλή τομή.

Ως δεύτερο στόχο είχα θέσει το θέμα της ενίσχυσης της εποπτείας της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Με προειδοποιήσεις, με συστάσεις, κάνουμε μια τρομερή προσπάθεια προκειμένου να προλαμβάνουμε αντί να επιβάλουμε κυρώσεις.

Τρίτο θέμα ήταν οι νέες τεχνολογίες, γιατί οι αγορές αλλάζουν συνεχώς, η τεχνολογία είναι το Α και Ω. Ενσωματώσαμε νέες τεχνολογίες, τώρα τρέχουμε το έργο για τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό.

Και το θέμα που ήταν ευρωπαϊκό, ήταν η ενίσχυση της παρουσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ευρωπαϊκό ESMA. “Αυτό έχει επιταχυνθει, είμαστε στο διοικητικο συμβούλιο της ESMA, είμαστε στη δεύτερη θητεία και προεδρεύουμε σε μια επιτροπή των τιτλοποιήσεων. Είμαστε χαρούμενοι στο ότι προσπαθούμε εκεί να περάσουμε την εικόνα της Ελλάδας με τρόπους που πραγματικά πρέπει να είναι πιο θετική από ότι ήταν σήμερα. Το πρόσημο πλέον είναι θετικό η Ελλάδα έχει καλό όνομα έξω. Και η εξωστρέφεια έχει βοηθήσει” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Λαζαράκου.

Και συνέχισε:

“Είμαστε πλέον στο Δ.Σ. του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς ΙOSCO ως εκπρόσωπος όλων των Ευρωπαίων, των 51 ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. Βρισκόμαστε στο στάδιο της παγκόσμιας αναγνώρισης γι’ αυτό σε αυτό το σημείο θελω να πω ότι φέτος θα γίνει εδώ η ετησια συνοδος του Παγκοσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγόράς και θα προεδρέυω στο Diversity Group τoυ IOSCO”.

Η κα Λαζαράκου έδωσε έμφαση στη σημασία της εξωστρέφειας η οποία “μας βοηθά να κατανοούμε το διεθνές περιβάλλον. Μπορούμε να αντιμετωπιζουμε καλύτερα εδώ τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης κοινότητας, οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας και να τολμήσουμε να πρωτοστατήσουμε αν μπορούμε.

Ήμασταν μπροστά, όταν μιλήσμε για τις γνωστοποιήσεις στο κομμάτι γυναικών, δεν ακολουθούμε απλά ό,τι συμβαίνει, η κεφαλαιαγορά μας πρωτοστατεί. Βρισκόμαστε σε ένα άλλο στάδιο πια, που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί και είναι αρωγός σε όλες τις εξελίξεις. Ειμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε όλα τα θέματα. Ειμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα προχωρήσει κι αυτή ένα βήμα μπροστά.” κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*