Ετήσια ανάπτυξη 5,2% περιμένει στην Ελλάδα η DBRS και αναθεωρεί ανοδικά

Με ανάπτυξη 5,2% για το σύνολο του έτους θα τρέξει η ελληνική οικονομία φέτος προβλέπει τώρα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS που αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή του ενόψει συνολικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις επόμενες ημέρες.

Η DBRS είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης διεθνώς, πίσω από S&P, Moody’s και Fitch και διατηρούσε μέχρι τώρα ένα δυσμενές κι ένα μέτριο σενάριο για το ελληνικό ΑΕΠ στο οποίο προέβλεπε ανάπτυξη 5,2%, αλλά μετά και την εντυπωσιακό ρυθμό 16,2% του δευτέρου τριμήνου, κατήργησε τα σενάρια αυτά εντελώς και δημιούργησε το βασικό σενάριο στο οποίο εκτιμά τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 5,2%.

Για το 2022 ο οίκος προέβλεπε ανάπτυξη 5% επίσης. Στο δυσμενές του σενάριο ο οίκος τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 3% φέτος και στο 1,5% το 2022.

Η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της DBRS θα είναι φέτος 16,6% πριν υποχωρήσει στο 15,2% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την DBRS η πανδημία παραμένει πηγή αβεβαιότητας, αλλά ο αντίκτυπος στους πιο ευάλωτους κλάδους (π.χ. ταξίδια, φιλοξενία κ.λπ.) έχει ήδη αποτυπωθεί. Για άλλους τομείς, ο μελλοντικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται πλέον να υπερβεί τις παραμέτρους μιας κανονικής οικονομικής ύφεσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*