Διακρατικές διαπραγματεύσεις για νέα φάρμακα από τον Ιανουάριο

Στην πράξη αναμένεται να δοκιμαστεί η γνωστή και ως «Συμμαχία του Νότου», η συνεργασία 6 χωρών της νότιας Ευρώπης, της Ιρλανδίας και της Ρουμανίας για τη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία.

Όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, οι 8 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ρουμανία) θα χωριστούν σε 4 ζευγάρια και το κάθε ζευγάρι θα αναλάβει να διαπραγματευθεί με τις φαρμακευτικές εταιρίες για καινούργια φάρμακα σε μια ομάδα θεραπειών. Η διαπραγμάτευση θα γίνει εξ ονόματος και των 8 χωρών!

Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί «στοίχημα» για την Αριστοτέλους, με την παρούσα ηγεσία να βάζει τα θεμέλια τον Ιούλιο του 2016 και με τη διακήρυξη της Βαλέτα, τον περασμένο Μάιο, να εκκινεί τη διαδικασία. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών στο πεδίο της υγείας και του εξορθολογισμού των δαπανών έχει αναδειχθεί από κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφεραν πρόσφατα στο Virus υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν.

Μάλιστα, μια ομάδα κρατών βρίσκεται μερικά βήματα πιο μπροστά στη δημιουργία συμμαχίας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για την αγορά και την αξιολόγηση θεραπειών. Γνωστή και ως BENELUXA, η συμμαχία περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία και το Σεπτέμβρη δημιούργησε το δικό της ιστότοπο, στον οποίο περιγράφονται οι βασικοί τομείς συνεργασίας στο Φάρμακο, που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, την ανταλλαγή πληροφοριών και τις κοινές διαπραγματεύσεις για τιμές και αποζημίωση φαρμάκων.

Στο πεδίο της εγχώριας διαπραγμάτευσης, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη Βουλή για ακόμη μια φορά στο επιτυχές αποτέλεσμα της Επιτροπής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των θεραπειών για την Ηπατίτιδα C. Όπως υποστήριξε «η μόνη περίοδος που έχουν αρχίσει να λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα είναι η τωρινή», παρουσιάζοντας το παράδειγμα της ενεργοποίησης της επιτροπής διαπραγμάτευσης. Όπως υποστήριξε, το προηγούμενο διάστημα η απουσία διαρθρωτικών μέτρων μας οδήγησε σε μέτρα που έπληξαν τα φθηνά φάρμακα, αρχικά τα γενόσημα και στη συνέχεια τα off patent, και λιγότερο τα on patent.

Ο Υπουργός Υγείας, λοιπόν, αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και αφορούν στις θεραπείες για το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, την Τρίτη πρόκειται να κατατεθούν στην Επιτροπή οι δεύτερες οικονομικές προτάσεις των εταιριών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για τις θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πάντως, για ακόμη μια φορά ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε πως η ισχύουσα φαρμακευτική δαπάνη είναι ιδιαιτέρως περιοριστική.  «Πρέπει πραγματικά στην επόμενη φάση, όταν θα ξεφύγουμε από την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση να διεκδικήσουμε, με σοβαρό τρόπο και τεκμηρίωση, την ευκαιρία μεγαλύτερης κάλυψης των αναγκών του κόσμου», σημείωσε. Ξεκαθάρισε, όμως, πως αυτό δεν είναι του παρόντος.

Του παρόντος είναι να διαχειριζόμαστε με τον πιο καθαρό τρόπο αυτά τα 2,5 δισ. της δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής και να τα κατανέμουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαια [τις υπερβάσεις]».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*